ZAGREB

Lumen objavljuje nastavak "Isijavanja" Stephena Kinga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U izdanju Lumena i prijevodu Ivana Otta na policama hrvatskih knjižara od 23. travnja naći će se roman "Doktor Sleep" Stephena Kinga, nastavak kultnog horora "Isijavanje" koji u središte pozornosti stavlja sada odraslog Dannyja Torrancea.

Prošlo je više od četiri desetljeća od prvog objavljivanja "Isijavanja" Stephena Kinga. Nekoliko desetljeća nakon objave jednoga od njegovih najpoznatijih i najboljih romana, Stephen King napisao je nastavak "Doktor Sleep", koji u središte pozornosti stavlja sada odraslog Dannyja Torrancea. Roman je mjesecima bio na prvome mjestu ljestvica najčitanijih knjiga, a 2019. snimljen je i istoimeni film u režiji Marka Flanagana s Ewanom McGregorom u ulozi Dannyja Torrancea.

"Sve se promijenilo, ali ne i Kingova sposobnost da nas nasmrt preplaši", ocjenjuju kritičari "Doktora Sleepa", nastavka kultnog horora jednoga od najčitanijih pisaca današnjice.

"King je u romanu 'Doktor Sleep' iznova pomaknuo granice žanra i još jednom dokazao virtuoznost vlastita pripovijedanja. Ne čudi stoga što je 'Doktor Sleep' nadmašio sva očekivanja, mjesecima je bio na prvome mjestu ljestvica najčitanijih knjiga", ističu iz Lumena.

Tko može zaboraviti Isijavanje? Tko može zaboraviti jezivi hotel Overlook i njegova izvansezonskog domara, propaloga pisca i alkoholičara Jacka Torrancea, njegovu ženu Wendy i njihova sina Dannyja, petogodišnjeg dječaka telepatskih sposobnosti i blistava isijavanja kojim čita tuđe misli i vidi one kojih više nema te predviđa događaje? U hotelu Overlook Dannyjev je dječački dar za isijavanje otvorio vrata pakla. Hotel je izgorio do temelja, no njegovi gosti i dalje posjećuju odraslog Dannyja i zagorčavaju mu život.

Tragičnom ironijom sudbine Danny otkriva da alkohol otupljuje isijavanje i osigurava mu koliko-toliko normalan život. Ono što je nekoć smatrao darom, sada je njegovo prokletstvo od kojega bježi kao što je njegov otac bježao od vlastita života. Povijest se ponavlja? Nažalost, da. Na prvi znak nevolje Danny mijenja prebivalište. Tako dospije u naizgled idiličan gradić pod Stjenjakom i zaposli se u Domu Helen Rivington. U društvu mačka Azzieja pomaže štićenicima hospicija da se mirno presele na drugi svijet, pa Danny Torrance dobiva nadimak Doktor Sleep. I baš kad se činilo da mu je napokon krenulo, da je trijezan i miran, da ima posao i prijatelje, svojeg mentora i notes anonimnih alkoholičara u koji bilježi misli, u njegov se život telepatski uključuje djevojčica Abra Stone...

"Ni jednog šava nema između 'Isijavanja' i 'Doktora Sleepa' iako ih prema godini nastanka dijeli trideset šest godina", smatra urednica hrvatskog izdanja Miroslava Vučić. Za to vrijeme King je ispripovjedio mnoge priče, profilirao mnoge nezaboravne likove, prema većini njegovih romana snimljeni su zapaženi televizijski serijali i hollywoodski blockbusteri.

Poput Edgara Alana Poea, i Stephen King svoju novu priču smješta na tanašnu i maglovitu granicu koja dijeli nadnaravni i psihološki horor. "Doktor Sleep" nije izvrstan roman samo zbog Kingove spisateljske virtuoznosti nego i zato što u njemu pronalazimo odgovore na vlastita pitanja i strahove koje još nismo nokautirali.

"Duboko ispod površine ove priče o iskupljenju krije se maestralno ispripovijedana slojevita priča o boli, gubitku, hrabrosti, frustracijama, alkoholizmu, depresiji i smislu života. I upravo ga ta slojevitost njegovih priča, spretnost da nas poput centripetalne sile uvuče i ne pušta, održava na tronu pisaca koji, pišući o zlu, posvemašnjem crnilu i strahu, pišu o svjetlosti i bogatstvu onoga koji pomoć pruža te o blagoslovljenosti onoga koji pomoć prima", poručuje Miroslava Vučić.

Roman "Doktor Sleep" u izdanju Lumena i u prijevodu Ivana Otta izlazi 23. travnja, a može se nabaviti u prednarudžbi u web-shopu Školske knjige s popustom od 20 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom