ZAGREB

Veliki vodič kroz književnost u izdanju Školske knjige

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U izdanju Školske knjige objavljen je veliki vodič svijetom književnosti pod naslovom "Velike ideje - Književnost", bogato grafički opremljeno kronološko putovanje poviješću književnosti s 250 knjiga u ulozi putokaza, od drevnih epova do suvremenih romana.

Kako se ističe u najavi, knjiga "Velike ideje – Književnost" donosi pregled svjetske književnosti od najstarijih artefakata, preko kasnijih dominantnih književnopovijesnih strujanja, do suvremenosti određene naglašenim globalizacijskim, interkulturnim i supkulturnim pojavama i trendovima.

U knjizi su predstavljena dobro poznata kanonska djela, ali i mnogi književni tekstovi nastali izvan dominantnoga, zapadnoga kulturnog kruga. Žarište pozornosti prošireno je na područje arapske, japanske, australske, indijske, korejske, afričke, latinoameričke i drugih književnosti, a obuhvaća i književne glasove koje su stoljećima ušutkivali društveni konstrukti poput kolonijalizma i patrijarhata.

Čitatelji ovoga djela polaze na kronološko putovanje poviješću književnosti s knjigama u ulozi putokaza, od drevnih epova poput Ilijade i Mahabharate do suvremenih romana Salmana Rushdieja i Margaret Atwood.

Saznat će, primjerice, što simbolizira bijeli kit u Mobyju Dicku. Što označava pojam struja svijesti? Što je zajedničko Loliti i Paklenoj naranči?

Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronaći će u knjizi koja istražuje ključne književne epohe, teme i stilove pisanja od početaka pisane riječi do našeg doba.

"Napisan zanimljivo i moderno, ovaj je suvremeni pregled književnosti i vizualno iznimno atraktivan, prepun duhovitih ilustracija, jedinstvenih grafičkih prikaza i dizajnerskih rješenja koja osvajaju na prvi pogled. U njemu će obilje inspiracije za daljnje čitanje i istraživanje pronaći studenti književnosti, ali i svi strastveni ljubitelji knjige", stoji u najavi. 

Knjiga je dio serije srodnih publikacija koje na jednostavan, zanimljiv i sažet način obrađuju razna umjetnička i znanstvena područja te društvene fenomene. U njezinu je nastanku sudjelovalo trinaest autora, stručnjaka za književnoznanstvene i(li) druge umjetničke i kulturološke teme. Prijevod na hrvatski potpisuje Vedran Pavlić.

"U godini koja je proglašena 'Godinom čitanja' hrvatskim je građanima ponuđeno more naslova koje bi bilo vrijedno pročitati zbog niza razloga. Među njima prednjači novo izdanje Školske knjige 'Velike ideje – Književnost', inovativan vodič za upoznavanje 250 književnih naslova koji pruža savršen uvod u svijet književnosti i, u skladu s nacionalnim mjerama, potiče čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem", poručuju iz Školske knjige.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini