VEČERAS

IZLOŽBA U APOTECI: Grafički studio Vodnjan bio je jedan od prvih sitotiskarskih atelijera u Istri

Izložbu Grafičkog studija Vodnjan treba sagledati kao izvjesni digest, kao prvi informativni susret s bogatim grafičkim stvaralaštvom koje je ovaj studio realizirao tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina proteklog stoljeća budući da je izložbeni prostor Apoteke premalen kako bi u njemu bio prezentiran čak i manji dio bogatog sitotiskarskog stvaralaštva ovog atelijera, napominju organizatori izložbe

| Autor: Mladen RADIĆ
Plakat izložbe

Plakat izložbe


Otvorenje izložbe "Grafički studio Vodnjan" održat će se večeras u 21 sat u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost.

Organizatori ističu da izložbu Grafičkog studija Vodnjan treba sagledati kao izvjesni digest, kao prvi informativni susret s bogatim grafičkim stvaralaštvom koje je ovaj studio realizirao tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina proteklog stoljeća budući da je izložbeni prostor Apoteke premalen kako bi u njemu bio prezentiran čak i manji dio bogatog sitotiskarskog stvaralaštva ovog atelijera. Zato će biti izložen samo uži izbor plakata (uz neke manje tiskovine) koji su autorski definirani i potpisani od ovog studija.

Osnivači braća Armando i Licio Debeljuh

Grafički studio Vodnjan početkom sedamdesetih godina proteklog stoljeća osnovala su braća Armando i Licio Debeljuh kao kućnu radinost. Te godine su u svijetu i kod nas značile puni procvat sitotiskarstva koje je nudilo nove izražajne mogućnosti te se znatno mijenja i napreduje grafičko oblikovanje kao što su u tom mediju i umjetnički otisci (grafike) poprimili nova, jeftinija i dostupnija izdanja. U vrijeme kada braća Debeljuh započinju sa svojim tiskarskim i kreativnim radom, hrvatska scena grafičkog oblikovanja jača je nego ikada. U Zagrebu cvate CIO (Centar industrijskog oblikovanja) gdje, između ostalih, djeluju Stipe Brčić i Boris Ljubičić, a neovisno, uz Ivana Picelja i Mihajla Arsovskog, počinju djelovati Željko Borčić, Nenad Dogan, Ivan Doroghy i Boris Bućan koji će nešto kasnije hrvatski plakat uzdignuti na sam vrh svjetskih posterskih ostvarenja. Takva produkcija plakata mnogo je dugovala upravo sitotisku, a prednjačili su Sitotisak Studentskog centra te Studiji Brane Horvata i Vladimira Straže, koji su se specijalizirali i za tiskanje umjetničkih grafika. U takvom se ozračju pojavljuje i Grafički studio Vodnjan koji je bio jedan od prvih sitotiskarskih atelijera u Istri, a odigrao je pionirsku ulogu na području od Pazina do Pule.

Inovativni plakati MAFAFA

Kreativni vrhunci vodnjanskog dvojca najčešće se očituju u kazališnim, glazbenim i filmskim plakatima, a potpuna sloboda izraza možda je najvidljivija u plakatima MAFAFA (Međuklupskog autorskog festivala amaterskog filma). Ti plakati, kao i većina ostalih kreacija ovog Studija, odlikuju se smjelim i inovativnim estetskim i tehničkim rješenjima ostvarenim vještim spajanjem vizualnih i verbalnih sastavnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater