PROSTOR ZA SUVREMENU UMJETNOST

VODNJANSKA "APOTEKA": Izložba "Svaka slika postaje datum bez dana - Godina koja se više ne obilježava"

Izložba se održava u povodu obilježavanja brijunskog susreta Tita, Nassera i Nehrua, koji se dogodio prije 65 godina, u ljetno vrijeme i usmjerio i formirao utemeljenje Pokreta nesvrstanih i kada je potpisana Brijunska deklaracija

| Autor: Mladen RADIĆ
Svaka slika

Svaka slika


U vodnjanskoj Apoteci - prostoru za suvremenu umjetnost večeras u 20 sati bit će otvorena izložba "Svaka slika postaje datum bez dana - Godina koja više ne obilježava". Izložba se održava u povodu obilježavanja brijunskog susreta Tita, Nassera i Nehrua, koji se dogodio prije 65 godina, u ljetno vrijeme i usmjerio i formirao utemeljenje Pokreta nesvrstanih i kada je potpisana Brijunska deklaracija. Riječ je o postavu radova umjetnika, odnosno umjetničkih kolektiva: Doplgenger, Renata Poljak, The Otolith Group, Katarina Zdjelar, Dane Komljen, izbor iz Zbirke fotografije PPMI (Povijesnog i pomorskog muzeja Istre) i izvedbenog arhiva MSKP-a (Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva) Tanje Vrvilo i DB Indoša. Kustosice izložbe su   Branka Benčić i Tanja Vrvilo.

- "Godina koja više ne obilježava" donosi u naš neposredan prostor aktivirajući sjećanja i memoriju mjesta, u blizinu brijunskog priobalja, radove nekoliko umjetnika i umjetničkih kolektiva u dijalogu s arhivskim slikama – fotografijama iz kolekcije Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (PPMI) iz Pule i memorije Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva (MSKP) iz Zagreba.

U prirodi je pokretnih slika kašnjenje između vremena ovdje i drugdje. Zahvaljujući mediju fotografije, tvrdi Susan Sontag, pamtiti zapravo sve češće znači sjetiti se neke slike. Stoga, izložba koja je pred nama, djeluje kao 'forum slika', javni prostor gdje slike imaju glas, podsjeća na potencijalnosti prošlog vremena i mogućnosti društvene imaginacije, formirajući se na nasljeđu međunarodne solidarnosti, antiimperijalističke i antikolonijalne borbe, miroljubive koegzistencije, dugom trajanju ideja, vrijednosti i slika Pokreta nesvrstanih u radovima suvremenih umjetnika uz prisutnost arhivske dokumentacije, zamišljajući izložbu kao mjesto njihova rearhiviranja, ističe se uz najavu izložbe.

Na otvaranju izložbe bit će prikazan film "U godini mirnog Sunca" grupe Otolith, a program zatvaranja uključit će projekciju filma "Svi sjeverni gradovi" Dane Komljena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum