BALET NA OTOKU SV. KATARINE

GOSPODA GLEMBAJEVI: Spektakularno umjetničko djelo na pulskom otočiću u humanitarne svrhe


"Jedan od najvećih hrvatskih književnika Miroslav Krleža svojom je erudicijom, intelektualnom znatiželjom, enciklopedijskim znanjem, poznavanjem najrazličitijih polja ljudske kreativnosti, od likovne i glazbene umjetnosti do povijesti čovječanstva, psihologije, pomorstva i vojne doktrine, stvorio u mnogobrojnim svojim djelima slike svijeta koje su svojom rječitošću, minucioznim analizama i proročanskim tezama o sudbini malog naroda i danas posve aktualne". Piše to u "Suvremenim piscima Hrvatske", leksikonu članova DHK-a koji su priredili Alojz Majetić i Zvonimir Golob, a objavljen je u izdanju Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" pod uređivačkom palicom Velimira Viskovića.

Tu je prikazana na najbolji mogući način bit i važnost ovoga autora koja se itekako reflektira u njegovim djelima, a uskoro će pulska publika i svi drugi zainteresirani moći pogledati njegovo poznato djelo u baletnoj izvedbi zahvaljujući Kermas grupi.

Nakon što je na konferenciji za novinare početkom tjedna najavljena izvedba baleta "Gospoda Glembajevi" zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta koja će biti upriličena u petak, 29. lipnja s početkom u 21.30 sati na otočiću sv. Katarina, interes za ovom baletnom predstavom kod Puljana i gostiju je iznimno velik.

- Prestižno je za Istarsko narodno kazalište naći se u društvu našeg krovnog Nacionalnog kazališta u Zagrebu i Kermas Events u organizaciji, usuđujem se reći, kulturnog događaja sezone, izvedbi baleta "Gospoda Glembajevi", na otoku sv. Katarine, lokaciji koja je u kulturnom kontekstu nova, nepoznata, a umnogome intrigira.

Za razliku od sve popularnije, ustaljene i razvijene svjetske prakse primjene društveno odgovornog poslovanja, hrvatska poduzeća nisu još prihvatila takav način poslovanja, stoga smatram ovaj "potez" Kermas grupe značajnim početkom ulaganja u društvenu zajednicu podržavanjem socijalnih i kulturnih ciljeva, od kojeg će svi uključeni imati dalekosežne koristi. Riječ je o impresivnom, spektakularnom umjetničkom djelu, baletu koji je prošle godine očarao zagrebačku publiku, a sada sam uvjerena da će i našu, pulsku i istarsku. Poseban osjećaj zadovoljstva proizlazi iz činjenice da s neznatnim prilagodbama svoje poslovanje možemo uskladiti s potrebama društva i pridonijeti realizaciji humanitarnog programa za potrebe Odjela pedijatrije Opće bolnice Pula, istaknula je ravnateljica Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić.

Riječ je, naime, o višestruko nagrađivanom baletu, a to je ujedno i prvi put da je ovo poznato Krležino književno djelo "prevedeno" u baletni izričaj. Nakon mnoštva kazališnih predstava, te filmskih i tv-uprizorenja, ovo je djelo prevedeno u baletni izričaj u koreografiji Lea Mujića, koji je i redatelj, autor libreta i glazbenog izbora ovoga djela.

Uz glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova te umjetničkog savjetnika Vlaha Bogišića, vrsni plesači dočarat će ovo iznimno djelo.

"Kada bi to bilo važno pretpostaviti, samoga Krležu balet na sižejnom predlošku sage o Glembajevima zacijelo ne bi zatekao. Na margini svoje muzičke enciklopedije on je svojedobno zabilježio kako ne bi trebalo izolirati operu ili balet od literature… Krleža se u doba kada prije stotinu godina pokušava izaći na zagrebačku scenu suočava s problemom razumijevanja predloška, a ne teksta. Kazališna uprava njegove legende i fantazije nije otklanjala kao literaturu, dapače, nego se čudila zamisli da bi ih se izvodilo", zapisao je umjetnički savjetnik Vlaho Bogišić za ovaj balet.

Kermas grupa, kako su i najavili na konferenciji za novinare, omogućavanjem gostovanja ovoga baleta čiji prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe, za Odjel pedijatrije pulske Opće bolnice, žele pokazati ovaj dio Pule, otok sv. Katarine široj publici, ali i predstaviti tko su i čime se bave, a time i njihov interes za humanitarnu komponentu, kao i za umjetničke sadržaje.

To nije projekt samo Kermas grupe, nego i Hrvatskog narodnog kazališta, Istarskog narodnog kazališta, Grada Pule, istaknuto je na predstavljanju ovoga baletnog gostovanja.

Ovaj će balet moći pogledati 1.200 gledatelja pod zvijezdama, uz samo more, osvijetljeno s jedne strane dizalicama Uljanika, a s druge zvijezdama. "Time otvaramo građanima i taj dio Pule", kazao je Krešimir Raguž, član Uprave Kermas grupe.

Intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč naglasila je da su "Gospoda Glembajevi' premijerno izvedeni prošle godine pred prepunim zagrebačkim gledalištem.

Što se tiče humanitarnog aspekta ovoga gostovanja, od prihoda ulaznica, koje će imati jedinstvenu cijenu od 250 kuna, planira se nabaviti holter EEG za 24-satno snimanje moždane aktivnosti, što je važan uređaj za dijagnosticiranje, između ostalog, epilepsije kod najmlađih, potom monitor vitalnih funkcija te dječji defibrilator za Odjel za pedijatriju pulske Opće bolnice.

Kako do karata

Ulaznice se mogu kupiti online ili u Istarskom narodnom kazalištu radnim danima od 10 do 13 sati te u Zagrebu na aplikaciji HNK-a. Svi oni koji planiraju doći osobnim vozilima imat će dovoljno mjesta za parking, a planira se i organizacija autobusnog prijevoza od grada do ovog otoka, o čemu će zainteresirani biti pravovremeno obaviješteni. (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater