ZAGREB

"Filozofija hodanja" francuskog filozofa Frédérica Grosa u izdanju V.B.Z.-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga istaknutog francuskog filozofa i mislioca Frédérica Grosa "Filozofija hodanja", filozofski traktat koji se bavi tumačenjem umjetnosti hodanja, objavljena je na hrvatskom u izdanju nakladnika V.B.Z.

Frédéric Gros (1965.) jedan je od najpoznatijih francuskih filozofa srednje generacije. Profesor je filozofije na Sveučilištu Pariz XII i na Institutu za političke studije u Parizu. Bavi se poviješću psihijatrije, filozofijom nasilja i kazne te zapadnjačkim poimanjem rata o čemu je napisao nekoliko knjiga i monografija. Uredio je i pripremio za tisak posljednja predavanja Michela Foucaulta na Collège de France. Živi i radi u Parizu.

"Filozofija hodanja" (2008.) njegova je najpoznatija knjiga, koja je zabilježila velik međunarodni uspjeh. 

"Razmišljajmo hodajući, hodajmo razmišljajući". Tom rečenicom Frédéric Gros, poznati francuski filozof i mislilac, veliki obožavatelj šetnji i lutanja prirodom, na jednom mjestu u svojoj knjizi "Filozofija hodanja" povezuje razmišljanje i hodanje, "te dvije najprirodnije ljudske aktivnosti", stoji u najavi.

Hodanje je oduvijek imalo mnogo poklonika koji uviđaju njegove dobrobiti: opuštanje od napetosti, osjećaj ispunjenosti i sreće, oslobađanje mašte, užitak povezivanja s prirodom...

U nizu filozofskih meditacija prožetih mudrim, učenim i nerijetko duhovitim zapažanjima, oslanjajući se na iskustva poznatih mislilaca koji su uživali u dugim šetnjama – Nietzschea, Rousseaua, Thoreaua, Kanta, Rimbauda, Gandhija – Frédéric Gros sagledava različite načine hodanja kao oblike filozofskog čina i duhovnog iskustva: od obične šetnje i lutanja gradom ili prirodom do hodočašća, inicijacijskog putovanja i protestnog hoda…

"Što ako doista dobro razmišljamo samo hodajući? Je li bolje hodati sam ili u društvu? Što nam sve treba dok hodamo? I znamo li uopće zašto hodamo? Upravo je to ono što ova zabavna i pronicljiva knjiga nastoji rastumačiti", stoji u najavi. "Istodobno filozofski traktat i tumačenje umjetnosti hodanja, 'Filozofija hodanja' oduševit će mnoge, a osobito hodače i mislioce među nama", dodaje se.

Prijevod na hrvatski potpisuje Mirjana Brabec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini