Izložba u pulskom Circolu

"FELLINI E IL CIBO" (FELLINI I HRANA) Hrana i kinematografija - dvije strasti talijanske kulture

| Autor: Roberto RAUCH
Chef Robert Perić i umjetnica Dragana Sapanjoš (Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Chef Robert Perić i umjetnica Dragana Sapanjoš (Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Izložba "Fellini e il cibo" (Fellini i hrana) koju su predstavili novigradska umjetnica Dragana Sapanjoš i chef Robert Perić otvorena je jučer u pulskom Circolu u sklopu 5. tjedna talijanske kuhinje u svijetu.

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini uvodno je istaknuo važnost hrane i kinematografije za talijansku kulturu, dvije strasti koje su i nit vodilja ovogodišnjeg tjedna talijanske kuhinje. Hrvatsku i Italiju, podsjetio je Bettanini, osim sličnog načina prehrane spaja i zajednički trud da se mediteranska prehrana uvrsti na UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine, što je uspješno provedeno 2013. godine.

U svom zanimljivom izlaganju Dragana Sapanjoš je napomenula kako će se, s obzirom na kompleksnost i opsežnost Fellinijevog filmskog opusa, ovom prilikom više dotaknuti zanimljivosti i anegdota vezanih za velikog talijanskog redatelja.

- Fellini je u svijetu filma bio toliko utjecajan da se u Italiji i danas nešto može smatrati "fellinijevskim". Pojam je to koji uglavnom označava grotesku, ali koji i samom Felliniju nikada nije bio posve jasan - misli li se pritom na nešto lijepo, pretjerano, nešto čudovišno. Fellini je bio genij koji nije htio biti redatelj. Iz Riminija je otišao u Rim jer je njegova majka htjela da postane odvjetnik. Sordi piše da su tih prvih godina u Rimu, dok je Fellini još radio kao novinar i pisao svoje prve scenarije, njih dvojica bili toliko mršavi da je Fellini jedva hodao. Ubrzo je upoznao svoju buduću ženu, proslavljenu talijansku glumicu Giuliettu Masinu, koja se pojavljuje i u njegovim filmovima. Giulietta mu je kuhala ukusna talijanska jela zahvaljujući kojima se Fellini udebljao i počeo normalno hodati, a par se ubrzo oženio i ostao skupa do kraja Fellinijevog života. Odnos koji je Fellini imao s hranom reflektira odnos koji svi Talijani imaju s njom, jelo je sastavni i nezaobilazni dio svakodnevnice. Zanimljiv je i način na koji je Fellini napravio svoj prvi film: napisao je scenarij i za njega dobio predujam. Ponavljam, nije htio biti redatelj, a nije volio ni zapovijedati ljudima. Problem je nastao kada nijedan redatelj nije htio preuzeti film, a pošto je Fellini uvjeravao ljude koji su mu financirali projekt da je njegov scenarij najbolji koji je ikada napisan, jednostavno su mu poručili da film napravi sam. Kada bi ga, u vrijeme kada je već bio proslavljen, upitali kako započinje svoje filmove ili od kud crpi inspiraciju i ideje, Fellini bi jednostavno odgovorio 'tako što dobijem predujam', kazala je Dragana Sapanjoš.

Chef Robert Perić je u zanimljivom gastronomskom spoju sjedinio tipična Fellinijeva jela i jednostavne talijanske recepte oca talijanske kuhinje Pellegrina Artusija. Perić je pripremio šest različitih jela koristeći isključivo namirnice s pulske tržnice. Autentična priprema jela prikazana je na videu, a okupljeni su mogli svjedočiti pripremi talijanske piadine s pršutom, špinatom i ricotta sirom, cappelletta u juhi od boškarina, krem juhe od žute tikve, tagliatella u crvenom umaku s kobasicama i pršutom te kuhane junetine s povrćem i zelenim umakom.

- Talijanska kuhinja duboko se ukorijenila u istarski način prehrane. Krase ju jednostavnost jela i kvaliteta namirnica koje se uvijek mogu pronaći u neposrednoj blizini. Fellinijeva i Artusijeva jela su naoko jednostavna, no to nipošto nije tako. Bilo je veoma izazovno prikazati jednostavnost Fellinijevih jela, ali i Artusijevih recepta, koji su upravo zbog svoje jednostavnosti, kako u odabiru namirnica, tako i u samom pisanju recepta, dragocjeni i dostupni svima. S ovih sam šest jela prikazao samo manji dio talijanskih jela i onih koje je volio sam Fellini i koji u sebi nemaju ničeg fellinijevskog: premda se u njegovim filmovima pojavljuju bogato postavljeni stolovi, poslužena jela u filmu su uvijek štura i jednostavna, istaknuo je Perić.

Predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich zahvalila je na suradnji u realizaciji projekta Talijanskom konzulatu, pulskoj Tržnici, organizatorima Pula Film Festivala i Udruženju obrtnika Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater