ZAGREB

Autorski koncert Matije Dedića u ZKM-u 19. ožujka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski jazz pijanist i skladatelj Matija Dedić slavljeničkim koncertom u nedjelju, 19. ožujka, u Zagrebačkom kazalištu mladih obilježit će tri važne obljetnice: svoj 50. rođendan, 25 godina Matija Dedić Trija i 100 godina od smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Program pod naslovom "solo/trio" donosi presjek Matijina pijanizma i skladateljstva, raznolikih interesa i bogate karijere tijekom koje je surađivao s brojnim velikim umjetnicima međunarodnoga glasa. Mnogi među njima zabilježeni su i u katalogu koji je istaknuti jazz kroničar Davor Hrvoj priredio za ovu prigodu te koji će u večeri koncerta izaći iz tiska.

Koncert će otvoriti Matijine reinterpretacije četiriju klavirskih minijatura iz Života cvijeća Dore Pejačević, skladateljice kojoj je Matija posvetio album "Kontesa" 2010. godine (Cantus). Matija se i danas prisjeća svoje profesorice klavira Blaženke Zorić, koja ga je s 10 godina prva upoznala s Dorinom glazbom. Kao što sam kaže, Dorin je opus otad uvijek ostao uz njega.

Slavljenički koncert nastavit će se Matijinim vlastitim kompozicijama iz recentnijeg dijela njegova opusa - solo, zatim u duu s kontrabasistom Žigom Golobom, te naposljetku s glazbenicima iz njegova Trija – Golobom te bubnjarem Krunoslavom Levačićem, s kojima Matija već 25 godina dijeli glazbenu scenu, snimio je svoj prvi album i osvojio prvi Porin.

Bit će tu i dva iskoraka ususret tradicijskoj glazbi u temama "Grad se beli" i "Zemer Atik", kao i više glazbeničkih posveta – Milesu Davisu (Nardis), Freddieu Hubbardu (Little Sunflower) i ocu Arsenu Dediću izvedbom Matijine autorske skladbe "His Visit".

Matijin koncert jedan je od autorskih koncerata Hrvatskog društva skladatelja te dio programa JazzHR-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater