RIJEKA

Obilježava se 100. godišnjica rođenja legendarnog Ive Robića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Legendarni pjevač Ivo Robić rođen je na današnji dan u Garešnici 1923. godine, a 100. godišnjica njegova rođenja obilježava se nizom događaja.

Tim će se povodom u opatijskom centru Gervais u subotu održati panel rasprava "Ivo Robić – jučer, danas, sutra", uz sudjelovanje profesora i povjesničara umjetnosti Theodora de Canzianija i radijskog voditelja, novinara, pjesnika i skladatelja zabavne glazbe Marija Mihaljevića.

Navečer slijedi koncert "Ivi Robiću u spomen" na kojemu će nastupiti David Danijel i gosti, među kojima su Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko i Miro Ungar. Ulaznice za koncert bile su besplatne, a kako se doznaje od organizatora, ustanove Festival Opatija, sve su podijeljene danima prije koncerta.

Obljetnica se obilježava i u Robićevoj rodnoj Garešnici otkrivanjem murala na Hrvatskom domu posvećenog njemu, autora Matije Vnučeca i Alena Milera. Navečer se u Garešnici priređuje koncert "Moj rodni kraju" s izvođačima Swingers, Luce, Gelato Sisters, Ivan Jelić, Josip Palamenta, Filip Martinić i Jurica Bajević. 

Dan prije rođendana, u petak, predstavnici Hrvatske glazbene unije, HDS-ZAMP-a, HRT-a i Croatije Records položili su cvijeće na posljednje počivalište Ive Robića na Mirogoju u Zagrebu, prisjećajući se glazbenog velikana i njegovog velikog glazbenog opusa.

Obljetnicu su obilježili i Zagrebački solisti posvetivši joj prošle subote svoj tradicionalni besplatni mini koncert na Dolcu na kojemu su, uz ostalo, odsvirali poznate skladbe "Ta tvoja ruka mala" i "Jabuke i trešnje".

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja Ive Robića počelo je u studenom prošle godine izložbom "Zauvijek Mr. Morgen – Ivo Robić" u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji. Izložbu je razgledalo više od 400 posjetitelja, doznaje se od Mirjane Kos, ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma, organizatora izložbe uz Muzej grada Zagreba. Dojmovi posjetitelja su vrlo pozitivni, jer ljudi u ovom kraju vole Ivu Robića, rekla je.

Autorica izložbe i jedna od najboljih poznavateljica Robićeva života i stvaralaštva Vesna Leiner ocijenila je da Ivo Robić zaslužuje posebno poštovanje jer je 50 godina vladao tadašnjom glazbenom scenom, ne samo na ovdašnjem prostoru, nego i u inozemstvu.

"Robić je bio i ostao najuspješniji ovdašnji pjevač na međunarodnoj sceni. Već 1956. godine počinje snimati za čehoslovačku diskografsku kuću Supraphon, a 1959. za uglednog njemačkog Polydora. Nakon potpisivanja ugovora s njemačkom kućom objavljuje singl s pjesmom 'Morgen' švicarskog skladatelja Petera Moessera. U manje od godine dana taj singl je prodan u milijun primjeraka", rekla je Leiner za Hinu.

Pjesma je postala hit i u SAD-u, nakon objavljivanja 1960. godine. Stigla je do 13. mjesta Billboardove liste Top 40 najprodavanijih singlova. Zahvaljujući velikoj popularnosti pjesme, Robić je dobio nadimak Mr. Morgen.

Na europskoj sceni uspjeh je potvrdio dobivši Brončanog lava tada utjecajnog radija Luxembourg za pjesmu "Morgen", te Srebrnog lava 1961. godine za pjesmu "Sedamnaestogodišnjoj".

Robić je usporedno s međunarodnom karijerom redovito nastupao i pobjeđivao na glazbenim festivalima u Hrvatskoj. Ostvario je više od 150 nastupa na glazbenim festivalima, a pjesme koje je izvodio dobile su četrdesetak festivalskih nagrada.

Ivo Robić umro je u Rijeci 2000. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater