ROČ

OBILJEŽAVA SE 80. godišnjica rođenja poznatog istarskog etnomuzikologa Renatu Perniću u spomen


Glazbeno-pogovorni program Renatu Perniću na spomen, a u povodu 80. godišnjice rođenja ovog etnomuzikologa i glazbenog urednika - koji je rođen u Kompanju kraj Roča 1938. godine, a preminuo 2002. u Puli - upriličit će se u subotu u Roču. Organizatori programa koji u ročkome Domu kulture započinje u 18 sati su KUD "Renato Pernić" Roč, Katedra Čakavskog sabora Roč i HRT Radio Pula, a pokrovitelj je Grad Buzet. U programu sudjeluju sve sekcije ročkoga KUD-a, mješoviti pjevački zbor, limena glazba, pomladak limene glazbe, gunjci "Arkul" te prijatelji, suradnici i poštovatelji Renata Pernića, svirači, pjevači i plesači iz raznih krajeva Istre.

Izvršni producent i voditelj programa je Vladimir Pernić, a o Renatu će, govoriti i Bruno Krajcar, Josip Pino Knapić i Davor Grabar. Obljetnički program će početi dan ranije, u petak, u Puli kada će u 12 sati na Gradskome groblju biti upaljene svijeće i položeno cvijeće na grob Renata Pernića.

Renato Pernić je diplomirao glazbu na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, a od 1963. – 1969. bio je učitelj glazbe, a potom do 1994. glazbeni urednik Hrvatskoga radija - Radiopostaje Pula. Djelovao je kao glazbenik i organizator priredbi i smotri istarske narodne glazbe, snimao je radijske reportaže o narodnoj glazbi, glazbalima i glazbenicima, koje su se redovito emitirale na Radiopostaji Pula i na Prvome programu Hrvatskoga radija. Prikupio je više od tisuću snimaka izvornoga sviranja i pjevanja za fonoteku Hrvatskog radija Radio Pule. Objavio je monografiju "Meštri, svirci i kantaduri" (1997.), koja podrobno prikazuje naraštaje istarskih narodnih pjevača, svirača i izrađivača pučkih glazbala te folklornih društava, navodi se u Istarskoj enciklopediji.

Svojim prosvjetnim, kulturnim i društvenim djelovanjem Renato Pernić posebno je zadužio Roč, Roštinu i Buzeštinu. Inicijator je i osnivač ročkoga Kulturno umjetničkog društva koje danas nosi njegovo ime, u kojem je bio dugogodišnji zborovođa i kapelnik; inicijator je glazbenih manifestacija, Raspjevane Buzeštine, Z armoniku v Roč, glazbeni pedagog koji je glazbom "zarazio" brojne generacije mladih Ročana. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater