RIJEKA

Dvije opere u jednoj večeri u riječkome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvije opere izvedene su srijedu navečer u riječkome HNK, od kojih „Pagliacci“ premijerno,  a „Cavalleria rusticana“ u obnovljenom izdanju.

 Redatelj obje opere je Dražen Siriščević, a dirigirao je Matteo Salvemini.

 „Cavalleria rusticana“ Pietra Mascagnija i „Pagliacci“ Ruggera Leoncavalla tradicionalno se izvode u paru. Riječ je o verističkim operama snažnih i tragičnih zapleta koje pokreće ljubav, strasti, izdaja i osveta.

 Kako je u najavi izvedbe naveo redatelj Siriščević, to su dvije opere u zrcalu, dva svijeta koji se prepoznaju. „Cavalleria rusticana“ se zbiva na čistini križa jednog uskrsnog jutra a „Pagliacci“ dijele taj križ u opojnoj ljepoti žrtve ljubavi, istaknuo je. „Cavalleriu rusticanu“. U ovim izvedbama je „Cavalleria rusticana“ sva zatvorena u strogoću misnoga slavlja kojemu se suprotstavlja neobuzdana strast, a opera „Pagliacci“ je široko otvorena u raskošnome ludovanju i bujici karnevalskih svečanosti, naveo je Siriščević.

 U ulozi Santuzze u operi „Cavalleria rusticana“ nastupila je nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar, a u ulozi Turiddua Ivan Defabiani. U ostalim ulogama su Robert Kolar, Ivana Srbljan, Sofija Cingula, Sergej Kiselev i Boris Mohorić.

 U ulozi Cania u operi „Pagliacci“ prvi put je na riječkoj pozornici nastupio bugarski tenor Ivan Momirov, koji svoju karijeru gradi na nekim od najznačajnijih opernih pozornica u svijetu. Kao Nedda nastupila je slovenska sopranistica Mojca Bitenc. U ovoj operi nastupili su i Domenico Balzani, Marko Fortunato, Davor Nekjak i drugi. 

 U objema operama je scenarist Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a autorica scenskog pokreta Oksana Brandiboura Kožul. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter