ZAGREB

Donizettijeva "Lucia di Lammermoor" premijerno izvedena u zagrebačkom HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Opera "Lucia di Lammermoor" Gaetana Donizettija u režiji proslavljenog talijanskog umjetnika Pier Luigia Pizzija i pod dirigentskim vodstvom Marcella Mottadelija premijerno je u petak izvedena na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Tragična romantična opera Lucia di Lammermoor prikazana je u potpunom autorskom viđenju Pier Luigia Pizzija, jednog od najstarijih i najatraktivnijih talijanskih opernih redatelja koji uz režiju potpisuje scenografiju i kostimografiju. 

Riječ je o jednom od najpopularnijih opernih naslova nastalom prema romanu glasovitoga škotskog romanopisca sir Waltera Scotta "The Bride of Lammermoor" (Lammermoorska nevjesta), koji je u libreto pretočio napuljski pjesnik i najpoznatiji libretist tog doba Salvatore Cammarano.

Tom danas omiljenom operom, Donizetti je ušao u povijest talijanske romantičke opere čije su sastavnice intrige, lažna pisma, dvoboji i suparništvo.

Radnja se odvija krajem sedamnaestog stoljeća u dramatičnoj atmosferi maglovitih škotskih krajolika. U središtu zbivanja je mlada i krhka Lucia Ashton, žrtva obiteljskih tragedija, koja je spletkama okrutnog brata dovedena do ludila i otjerana u smrt zbog tipične romantičarske teme - uzvišene i nemoguće ljubavi.  

Lucia di Lammermoor klasična je priča o zabranjenoj ljubavi pripadnika dvaju različitih i neprijateljskih obitelji. Prisiljena je udati se za čovjeka kojega ne voli, iako je zaljubljena u Edgarda Ravenswooda, pripadnika suparničke obitelji.

Sve to pokreće niz događaja koji na kraju završavaju tragedijom - ludilom i smrću naslovne junakinje. Prije nego što napusti svijet tijelom, Lucia ga najprije napušta umom. Ivana Lazar maestralno je otpjevala najpoznatiju ariju Donizettijeve opere - ariju ludila koja prethodi Lucijinoj smrti, za što je nagrađena dugotrajnim aplauzom i ovacijama.   

Uz Zbor i Orkestar HNK, operom je dirigirao ravnatelj Opere HNK, maestro Marcello Mottadelli. Uz Ivanu Lazar, nastupio je Tomislav Mužek u ulozi Sir Edgarda Ravenswooda, a ostale uloge nose Ljubomir Puškarić, Luciano Batinić, Ivo Gamulin, Diana Hilje i Damir Klačar.  

Produkcija je ostvarena u suradnji s Talijanskim veleposlanstvom u RH i Talijanskim institutom za kulturu, 

Posljednja premijera opere "Lucia di Lammermoor" u HNK-u Zagreb bila je 6. svibnja 1968., a zadnja izvedba na sceni u travnju 1975. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter