PIŠE VANESA BEGIĆ

Opasnost s mreže


Opasnost prijeti s mreže, potvrđuju gotovo pa svakodnevno podaci o pedofilima i drugim osobama s ne baš dobrim namjerama koje vrebaju s druge strane mreže, koja je za njih u ovome slučaju idealna platforma za takva zlodjela.

Uz brojne pozitivne mogućnosti koje pruža mreža svih mreža, tu su i one negativne, koje kada do njih dođe, odjeknu puno jače od svih dobrobiti. No, neki su išli i korak dalje i definirali mrežu svih mreža, a posebice društvene mreže kao idealnu platformu za sve ono što se radi daleko od znatiželjnih ljudskih pogleda, što ne mora biti nužno zabranjeno, a koliko je moralno i ispravno, pitanje je.

Sada se ne treba više uređivati, uljepšavati i ići po plesnjacima, birtijama ili drugim mjestima da bi se
nekoga upoznalo, dovoljno je par klikova, a uz par klikova isto je tako moguće vidjeti ako je ta osoba slobodna, zauzeta, tko su joj prijatelji, donekle i mentalni stavovi, bio to privid ili ne. Također, za sve one kojima je "dosadno" u braku ili vezi, internet je idealno sredstvo, a neke od tih "veza" ostaju isključivo preko neta, bez poznanstva. Neki se ožene zbog interneta, a drugi se razvedu zbog interneta, neki se zaljube preko interneta, a neki tu otvore oči. Možda je nekada to samo brži put da se dođe do nekih istina.

Zanimljivo je bilo i nedavno pitanje s kviza jedne talijanske tv postaje o tome koliko vremena prosječna osoba provodi surfajući po mreži svih mreža tijekom jednog prosječnog životnog vijeka. Odgovor je glasio - pet godina. Iako nemamo pojma o tome kako su eksperti došli do tog odgovora, a i sam se voditelj našalio po tom pitanju, rekavši da neki ljudi, posebice mlađi, će možda i puno više vremena provoditi surfajući, jer se praktički ne odvajaju od pametnih
telefona.

Dovoljno je izaći bilo gdje i vidjeti ljude kako sjede za istim stolom u kafiću, restoranu, i svatko
bulji u svoj telefon i ne odvaja pogled od telefona, živeći paralelnu realnost. Kakva god ona bila. Bolja ili gora.

Ne vrebaju samo manijaci, pedofili i drugi zlikovci s neta, od tuda vrebaju i usamljenost, prividna
stvarnost, otuđenje, alijenacija, preljubi, prijevare, neiskrenost, loši i površni odnosi, premda postoji i
kontrapunkt svemu tome, koji je možda samo pitanje sreće. Moguće je upoznati i dobre ljude, ostvariti kvalitetne suradnje, razmijeniti isto tako kvalitetna mišljenja, naučiti, sve je to istina. Iako su uvijek izraženiji negativni aspekti svega toga. Možda zbog same prirode ljudske duše.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini