PREDSTAVA MARINE VUJČIĆ U KEREMPUHU

"UMRI ŽENSKI": "Tiha drama" sazdana od snažnih ženskih glasova

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Plakat predstave "Umri ženski"

Plakat predstave "Umri ženski"


Adaptaciju teksta Marine Vujčić potpisuju dramaturginja Dora Delbianco, Puljanka sa zagrebačkom adresom, i Rajko Minković, koji je i redatelj, a praizvedba je zakazana za subotu, 10. listopada, u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Praizvedba predstave "Umri ženski" Marine Vujčić, višestruko nagrađivane autorice, u adaptaciji dramaturginje Dore Delbianco, Puljanke sa zagrebačkom adresom, i Rajka Minkovića koji potpisuje i režiju, održat će se u subotu, 10. listopada 2020. u Satiričkom kazalištu Kerempuh. U predstavi igraju Nina Erak-Svrtan, Mirela Videk Hranjec, Mia Anočić-Valentić, Ines Bojanić, Anita Matić Delić, Nikša Butijer, Damir Poljičak i Luka Petrušić.

Bogati tekst

- Ovaj bogati tekst ugledne i nagrađivane spisateljice Marine Vujčić, sazdan od mnoštva snažnih ženskih glasova, u svom je pomalo paradoksalnom podnaslovu nazvan "tihom dramom". Taj izraz nipošto ne utišava temperament ili emocionalna stanja svojih protagonistica, već označava svu dubinu tinjajućih drama koje eruptivno izbijaju na površinu onda kada ih najmanje očekujemo.

Ipak, pojednostavljeno bi bilo tvrditi da je ovdje riječ o ženskoj drami, iako ih autorica bez sumnje postavlja u prvi plan: žene i njihove muškarce, odnose koje stvaraju i prekidaju, potragu za točno onom ljubavlju kakvu su i same spremne dati, kao i nikad završenu, nemoguću potragu za srećom, tim društvenim konstruktom koji nam maše odnekud iz daljine, ističe se u najavi predstave.

Iz Kerempuha najavljuju da "u ovoj arhetipskoj priči tri sestre utiru svoj ljubavni put kroz bol, razočaranja i vječnu sjenku svoje majke. U toj paleti zbivanja nailazimo na vezu s mnogo mlađim muškarcem prepunu kompromisa, na onu ljubavničku i tajanstvenu, na vezu s čovjekom kojeg nema te na odnos u kojem mnogo jača partnerica oprašta sve mane svojem umjetniku u usponu dok u žrtvovanju za njegov uspjeh polako, ali sigurno zauvijek gubi dijelove sebe. Ove će se priče o potrazi za bliskošću, životne i prepoznatljive, zacijelo urezati u emotivnu mapu vašeg sjećanja."

Duhovito

- Umri ženski duhovita je i pronicljiva predstava u kojoj se intimna sfera pojedinca lakoćom prenosi na scenu, stvarajući zaplete i emocije preuzete iz svakodnevice, a vješto obogaćene fikcionalnim ruhom. Uz lepršavu glumačku igru, neizbježan splet humora i boli te kazališno poigravanje sa žanrom, ovaj komad garantira vam upliv u zamršene ljubavne priče protkane smijehom, ističu iz Kerempuha.

Scenografiju predstave "Umri ženski" potpisuje Irena Kraljić, kostimografiju Vedrana Rapić, a oblikovatelj svjetla je Aleksandar Mondecar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater