OD 21. DO 27. LIPNJA

POSVEĆENOST KAZALIŠNOJ UMJETNOSTI, ENERGIJA I KREATIVNOST NE POZNAJU GRANICE: Ovogodišnji "Zlatni lav" utjelovljuje POETIKU ŽUDNJE

Ceremonija otvorenja festivala počinje u ponedjeljak, 21. lipnja u 21 sat, na sceni umaškog kazališta "Antonio Coslovich", a potom slijedi programski tjedan kojega otvara Slovensko narodno gledališče, Nova Gorica u kooprodukciji s Teatrom na konfini s predstavom "Avgust" (August) u režiji Mihe Nemeca nastaloj prema tekstu književnika Hermana Hessea

| Autor: Sanja BOSNIĆ


Umaški "Zlatni lav" vraća se na scenu: novo, 22. izdanje Međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni lav" započinje na prvi kalendarski dan ljeta, u ponedjeljak 21. lipnja, a festivalski program traje do nedjelje, 27. lipnja.Kao i svih dosadašnjih godina "Zlatni lav" će doslovno otvoriti prozor u začudni kazališni svijet i emotivno probuditi posjetitelje koji već više od godinu dana žude za životom bez maskica (ne onih kazališnih!) i za paralelnim životom na daskama s glumcima koji tamo uvjerljivo predstavljaju njihove živote. Ovogodišnji festival odvija se u težnji samoopservacije u vlastite dubine nagomilanih i skrovitih žudnji koje od pandemije vučemo kao neku traumu. Stoga je glavna potka ovogodišnjeg festivala, u kojoj se ocrtava poetika života na daskama navedena u tematici naslovljenoj: Festival žudnje.

Pozornica kazališta "Antonio Coslovich"

Sve kazališne predstave igraju na sceni umaškog Kazališta "Antonio Coslovich" pri Pučkom otvorenom učilištu Ante Babića, s početkom u 21 sat. Ceremonija otvorenja festivala, počinje u ponedjeljak, 21. lipnja u 21 sat, na sceni kazališta, a potom slijedi programski tjedan kojega otvara Slovensko narodno gledališče, Nova Gorica u kooprodukciji s Teatrom na konfini s predstavom "Avgust" (August) u režiji Mihe Nemeca nastaloj prema tekstu književnika Hermana Hessea. Sama predstava govori o stvarnom izvoru ljubavi koja se krije u nama samima, bezuvjetnoj ljubavi prema drugom čovjeku i opraštanju kao najuzvišenijoj ljubavi, a ne u vanjskoj manifestaciji emocija za kojima vapimo da bi sebi potvrdili kako smo voljeni. Glume: Miha Nemec, Maja Poljanec Nemec i Tomi Novak.

"Avgust" (August) Hermana Hessea u režiji Mihe Nemeca iz produkcije Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica

U utorak, 22. lipnja, na programu je Teatar Koper s kazališnim komadom "Služkinji" (Sluškinje), u režiji Ivana Lobode, nastaloj prema dramskom predlošku kontraverznog književnika/dramaturga Jeana Geneta. Radi se o najčešće igranoj predstavi francuskog književnika Geneta, koji je inspiraciju pronašao u morbidnom zločinu sluškinja i sestara Papin početkom 1933. godine, a komad u svojoj slojevitosti otkriva socijalne prilike onog doba i simbolizira klasnu borbu. Glume: Mak Tepšić, Blaž Popovski i Igor Štamaluk.

"Deklica s strunami" (Djevojčica sa žicama) Marjana Nečaka SNG Drama Ljubljana i Moving Music Theatre, Bitola

U srijedu, 23. lipnja, predstavlja se kazališna skupina Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana, Ljubljana i Moving Music Theatre, Bitola, S. Makedonija s predstavom "Deklica s strunami" (Djevojčica sa žicama). Redatelj je Marjan Nečak, a glume Barbara Cerar, Uroš Fürst i Branko Šturbej. U ovoj dramskoj operi, koja asocira na Andersenovu bajku "Djevojčica sa šibicama", violinistica u ritmu vlaka koji putuje Europom opisuje svoje životno putovanje u bolja jutra. Radnja oslikava prostor današnje Europske unije gdje ekonomski isključeni pojedinac ne uspijeva razvijati svoje izvrsne potencijale. Žice na violini, personificiraju granice u kojima se isprepliću sati i jezik, glazba i poezija, trpkost i ljepota života koja razdvaja ljude/emigrante, stvarajući tek privid uzajamne povezanosti.

Strindbergova "Gospođica Julija" u režiji Aide Bukvić Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci i HNK u Osijeku

Na Dan sv. Ivana Krstitelja, u četvrtak, 24. lipnja, na repertoaru je "Gospođica Julija", čija se radnja odvija upravo na Ivandan 1874. godine. Predstavi su prema štivu Augusta Strindberga udahnuli život u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić", Vinkovci i Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedno drugim - Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac - te kako će ta igra na kraju završiti tragičnim posljedicama. Režiju potpisuje Aida Bukvić, a igraju: Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Blašković.

"Kralj Edip" u režiji Luciana Delprata iz produkcije HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

U petak, 25 lipnja, gledatelji imaju priliku pratiti predstavu za mlade i odrasle "Kralj Edip", jedno od temeljnih kazališnih djela uopće, u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka. Ova Sofoklova drama služi kao sociološka studija za objašnjenje ideje o tragičnim ljudskim sudbinama. Uz pomoć suvremenih medija, lutkarskog kazališta, animacije objekata, ova komorna predstava čini "Kralja Edipa" značajnim za one koji se prvi put susreću s tim naslovom, ali i za one koji žele prodrijeti u slojevitost grčkih tragedija. Redatelj i autor adaptacije je Luciano Delprato. Glume: Edi Ćelić /Dean Krivačić/ Mario Jovev/Alex Đaković/Nikola Nedić.

"Francuzica" Ilije Zovka u režiji Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića iz produkcije HNK Split

Festivalski zastor 22. "Zlatnog lava" spušta se u subotu, 26. lipnja, gostovanjem Hrvatskog narodnog kazališta Split s predstavom "Francuzica". Radi se o optički površnoj, duhovitoj te naizgled svakodnevnoj ljudskoj priči o zamjeni identiteta i zabavnim nesporazumima koji iz nje proizlaze, dok u biti, u suštini preslikava dubinsku analizu ljudskih odnosa u suvremenom, otuđenom svijetu i ljudskoj potrebi ljudi za pronalaskom srodne duše. Autor drame je Ilija Zovko, a režiju potpisuju Snježana Sinovčić Šiškov iTrpimir Jurkić, koji ujedno i glume u predstavi. "Francuzica" je na 66. Splitskom ljetu nagrađena kao najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu festivala nagradom Judita.

Nagrada za najbolju predstavu

Tijekom cijelog festivala, po završetku svake predstave, na izlasku iz kazališta, svaki gledatelj ocjenjuje upisom ocjene na glasački listić izvedeno djelo i na taj način sudjeluje u izboru najbolje kazališne predstave "Zlatnog lava". Svoj sud donosi i stručni žiri u sastavu: Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper, Florianna Bassanese Radin, zamjenica gradonačelnika Grada Umaga i Slavica Renko, odgajateljica u mirovini, Umag. Festivalska nagrada "Zlatni lav" (skulptura rad Ivice Propadala) bit će uručena na svečanosti zatvaranja Festivala, u nedjelju, 28. lipnja, u 12 sati na Trgu 1. svibnja, ispred Gradske knjižnice Umag, a umjesto uobičajene izvedbe neke kazališne predstave u čast laureata, bit će promovirana knjiga "Kazalište za narod" Snježane Banović.

Osim kazališnog, večernjeg dijela programa, svakog dana u 12 sati na radiju Eurostar emitirat će se radio-emisije "Veliki avditorij" ili festivalski forum "Teatralije", režiran kao radijski magazin u kojem će se sveobuhvatno analizirati predstava odigrana večer ranije na kazališnoj sceni "Zlatnog lava".

Kazališna čarolija nastavlja živjeti

- Nova umaška povezanost s kazališnom stvarnošću u kojoj se nude odgovori na važna društvena pitanja se nastavlja izazovno s 22. edicijom Međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni lav" zaključio je i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese u svom uvodniku ovogodišnje programske knjižice Festivala.

Čaroliju teatra i društveni značaj koji Festival višedimenzionalno ostavlja na ovim prostorima ističu iz Istarske županije.

- Usprkos svim izazovima, već više od dva desetljeća organizatori neumorno nadograđuju Festival donoseći svake godine jednu dodatnu svježinu, što brojna domaća i strana publika itekako prepoznaje i cijeni. Posvećenost kazališnoj umjetnosti, energija i kreativnost ne poznaju granice i želimo da tako ostane i u godinama koje slijede, napisali su iz Istarske županije u programskoj knjižici festivala.

Festival u svojoj 22. ediciji donosi šest kazališnih predstava i jednu književnu promociju

Zasluge i iskrena pozornost za sav trud od utemeljenja do nadograđivanja festivala svih ovih godina odnosi se prvenstveno na začetnika, umjetničkog ravnatelja i selektora projekta Damira Zlatara Freya te producenta festivala Marka Ferenija Freya.

Nositelji projekta 22. Zlatnog lava su: Grad Umag, Turistička zajednica grada Umaga, Ministarstvo kulture RH, Istarska županija i Upravni odjel za kulturu i zavičajnost. Sponzor projekta je Zagrebačka banka. Partner u projektu je Ustanova Festum, a medijski pokrovitelji su radio Eurostar i Glas Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini