MEĐUNARODNI FESTIVAL KOMORNOG TEATRA

ZLATNI LAV: "Obožavateljica“ najobožavanija ovogodišnja predstava

| Autor: Sanja BOSNIĆ
S ovogodišnje završne ceremonije (Foto Zlatni lav)

S ovogodišnje završne ceremonije (Foto Zlatni lav)


U čast nagrađenih kao Grand prix predstava odigrana je biografska drama HNK-a Ivana pl. Zajca - Dramma Italiano "L' Alfa Romeo Jankovits". Tekst potpisuje Laura Marchig, a dramaturg i redatelj je Tommaso Tuzzoli

Velika kristalna statua Zlatnog lava u tijesnoj konkurenciji 21. Međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni lav" pripala je pobjedničkoj radio-drami HRT-a, Dramskog programa Hrvatskoga radija, autora Mate Matišića "Obožavateljica" u režiji Mislava Brečića.

Glasovi publike

Glasovanjem publike osvojila je najviše bodova, odnosno srednju ocjenu 4.948. Slijede "Bilo bi treba peljat psa na sprehod" s ocjenom 4.842, "Povratak ujaka Bekija" (4.837), "Bizantska soap opera" (4.638), "Sestrica s jezera" (4.591), "Stvari koje treba nerediti pred smrtjo" (4.588), "Dobro je dok umiremo po redu" (4.555), "Paurosa belleza/strašna ljepota" (4.540),"Mala Moskva" (3.361), "Iiden" (4.028) i "Dobr' je" (3.950).

Uvijek koncepcijski inovativan, ove se godine umjetnički direktor festivala Damir Zlatar Frey domislio doskočiti stalnim promjenama epidemioloških mjera uplovivši u novu formu kazališnog izričaja putem starog medija komuniciranja, radija, s radiofonskim dramskim predstavama. Tim se putem, krugovalnim prijenosom profesionalnih snimki iz uglednih radijskih kuća na nekoliko jezika, iz lokalne radio-postaje Eurostar, izgovarana riječ širila do širokog slušateljstva i izvan granica Umaga.

Ovogodišnje radiofonsko dramsko kazalište "Zlatni lav" potaknulo je publiku/slušatelje na razvoj individualnosti i mašte pa su kao u kakvoj tamnoj komori razvijali latentne slike iz razgranate lepeze ponuđenih radijskih žanrova. Tjedan dana trajanja festivala, slušateljstvo je imalo priliku čuti radijske drame, radijske igre za djecu, radio-romane, male forme na sedam jezika: hrvatskog, slovenskog, talijanskog, bosanskog, srpskog u vojvođanskom dijalektu i makedonskog radija.

Individualna slika

Za pretpostaviti je da je svaki slušatelj ulazeći preko glasa i zvukova u fascinantni svijet s kazališnih dasaka i romana u skladu s doživljenim fiksirao vlastiti introspektivni doživljaj odslušanoga u dobro izoštrenu i nepožutjelu individualnu sliku u čijim će sjećanjima još dugo uživati. Za 21. "Zlatni lav", ovakva je koncepcija postigla višeznačni sociološko-kulturološki cilj. Dramaturginja i stručna suradnica festivala bila je Maja Gregl.

U čast nagrađenih kao Grand prix predstava odigrana je biografska drama HNK-a Ivana pl. Zajca - Dramma Italiano "L' Alfa Romeo Jankovits". Tekst potpisuje Laura Marchig, a dramaturg i redatelj je Tommaso Tuzzoli.

Kroz život Riječana, braće Oskara (Uccio) i Eugenija (Gina) Jankovitsa, i njihov avangardni izum tridesetih godina prošloga stoljeća automobil Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, prozvan Alfa Romeo Jankovits, publika se "vozi" kroz sudbinu mnogih obitelji s ovih prostora u vrijeme Drugog svjetskog rata i post ratnih dana, sve do velikog egzodusa familije Jankovits u Trst. Braća su preko granice u Italiju, uz pucnje, projurila upravo u legendarnoj Alfi 1946. godine, koja je i danas u vlasništvu jednog velikog kolekcionara. Prikladna predstava uz predstojeći datum pada fašizma (8.rujna), nepobitno dira u rane onih dana koje još nisu zacijelile što se osjeti u čemerno izgovaranim rečenicama: "Il passato abita dentro di noi" (Prošlost živi u nama).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter