VLADIMIR SKATE FILM FESTIVAL

NOSTALGIJA I NEPOVRATNE PROMJENE: Otvorena izložba Patrika Wallnera

Događaj koji se održavao u prostoru nekadašnje Mjesne zajednice Arena, gdje su nekad nastupali legendarni pulski bendovi, privukao je veliki broj ljudi

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Jedanaesti Vladimir skate film festival nastavio se preksinoć u caffe baru La Resistance, odnosno u staroj kuglani u produžetku, gdje su zbog kiše premještene projekcije dokumentarnih filmova koje su se trebale održati u Circolu, da bi potom bila otvorena središnja izložba festivala i u suradnji s Monteparadisom održan koncert bendova Sick Crap iz Pule i Raw iz talijanskog Cagliarija. Događaj koji se održavao u prostoru nekadašnje Mjesne zajednice Arena, gdje su nekad nastupali legendarni pulski bendovi, privukao je veliki broj ljudi.

Zvijezde u raspadanju

Izložba autora Patrika Wallnera zove se "Decaying stars" odnosno "Zvijezde u raspadanju" i sastoji se od fotografija i zanimljivih kolaža sastavljenih od raznih novčanica.

(Snimio Dejan Štifanić)

- Živim u Hong Kongu već pet godina, a to je bilo vrijeme borbe protiv covida i pandemije. Bio sam u potrazi za novčanicama koje predstavljaju nostalgični način plaćanja zato što sadrže likove, ljude, junake, pjesnike, koji više nisu među živima, a sve su to likovi koji su se "raspali" i umrli što uspoređujem s Hong Kongom, koji je zadnjih godina izgubio dosta od svojih sloboda poput demokracije koja je smanjena nakon revolucije kišobrana. Tako da je naslov više-manje tmuran način na koji se može sažeti kako sam proveo dokumentirajući zadnje dvije godine, kaže Wallner kojem je ovo prva izložba u Hrvatskoj.

(Snimio Dejan Štifanić)

Dodaje i da je Hong Kong, kada se gleda na njegovu zemljopisnu poziciju, sjajno mjesto jer ima plaže, ali i brda i planine...

- Kada sam se preselio tamo, bio je malo otvoreniji. I dalje ga volim, i dalje mi je jedan od najdražih gradova na svijetu, ali pod utjecajem Kine i kako se bliži završetak prijelaznog razdoblja koje će biti okončano 2047., on gubi dio svoje izvorne kolonijalne prošlosti. Jako se mijenja i zbog toga nisu svi tamo sretni, kaže Wallner.

Wallner je inače skate-filmaš koji se profilirao snimajući filmove o skateboardingu. Zato su ga i pozvali na ovaj festival. Snimio je nekoliko DVD-ova svojih putovanja po svijetu,

- Skateboarding je uvijek bio temeljna poveznica većine mojih filmova, ali u zadnje vrijeme krenuo sam se baviti drukčijom vrstom dokumentaraca, kaže Wallner koji je po porijeklu Mađar tako da su mu Pula i Fažana bili udaljeni svega osam sati vožnje autobusom, a i čuo je već za ovo događanje, tako da je htio doći.

El Flujo

Osim što se predstavio izložbom, prikazan je preksinoć i njegov film "El Flujo", kao i filmovi "SANTS4EVER" Marcosa Lozana te "First Push: The Blossoming Skateboarding Scene in Pakistan" u produkciji neprofitne organizacije Salad Days of Skateboarding.

(Snimio Dejan Štifanić)

Bio je to predzadnji dan festivala, a jučer je na Velikom Brijunu na programu bila projekcija "Graduation", maturanata iz švedske škole odnosno skate gimnazije Bryggeriet te dva filma Bretta Nicholsa iz San Francisca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum