GALERIJA ALVONA

NARCISA ADALGISA ŠKOPAC: Ciklus aktova za kraj ciklusa

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Branko BIOČIĆ)

(Branko BIOČIĆ)


Na akademijama likovnih umjetnosti akt je jedan od temeljnih predmeta nastavnog programa te je za likovnog umjetnika ono što je tema ljubavi u poeziji

Ovogodišnja izložbena sezona Galerije Alvona zaključena je predstavljanjem ciklusa aktova Narcise Adalgise Škopac pod nazivom "Mačka može i u kralja gledati, reče Alisa". Trg ispred Alvone bio je ispunjen brojnim kolegama, prijateljima i publikom kao nagrada trudu autorice i organizatora, no ujedno i potvrda činjenice da je umjetnost čovjeku - kao stvaratelju ili konzumentu, jednostavno potreba, te da u Labinu umjetnost doista stanuje.

Na akademijama likovnih umjetnosti akt je jedan od temeljnih predmeta nastavnog programa te je za likovnog umjetnika ono što je tema ljubavi u poeziji, jedna od osnovnih tema u umjetničkim djelima kojoj nije odoljela ni Škopac.

- Snaga ove umjetnice je u koloritu kojim barata maestralno stvarajući gotovo eteričnu atmosferu. Njezine male i nježne Venere spoj su svega što čini ženstvenost, između gracioznosti i fantazije, lišene senzualnih naglašavanja, kao da su proizašle iz jedne unutarnje stvarnosti. One žive jedan svoj intimni "ethos" u svojem najmodernijem smislu erotske duše, strastvene i sanjarske, rekla je o ovim aktovima Nicolina Bianchi, likovna kritičarka, urednica i direktorica časopisa Segni d'Arte (Znakovi umjetnosti.)

Narcisa Adalgisa Škopac diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci te je izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Uz stvaralački rad bavi se i pedagoškim radom te vodi likovne radionice za djecu. Ovom izložbom obilježava 30 godina umjetničkog rada uz zahvale svima koji su joj na tom putu bili potpora. Istaknula je koliko su životni izbori i okruženje neumorno i neiscrpno poticali njezino stvaralaštvo.

- Vidjeti nevidljivo i otkrivati magijom stvaranja, energija je koja me pokreće na mom slikarskom putu, rekla je Adalgisa, a riječi potpore autorici je uputila Regina Percan, koja je istaknula kako bi se njezin Renato ponosio opusom likovnih radova svoje učenice. Labinjanima je poručila da budu ponosni na sve svoje marljive i talentirane likovne stvaraoce. Izložba ostaje otvorena do 4. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini