U LABINSKOJ GALERIJI ALVONA

IZLOŽBA NOELA ŠURANA: Kuhinjski crteži nastali u kuhinji otiskom hraneMladi multimedijalni umjetnik i likovni pedagog iz Lindara Noel Šuran rođen 1986. godine u Puli izložio je u Labinskoj galeriji Alvona svoje Kuhinjske crteže. Izložbu je otvorila voditeljica galerije Alis Šaina koja je istaknula da Šuran nakon završetka akademije primijenjenih umjetnosti trenutačno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije te da je njegovom umjetničkom radu evidentan i antropološki kontekst.

Dugi niz godina Noel se bavi nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, znanstvenim, stručnim skupovima, izložbama i smotrama vezanim uz prezentaciju i edukaciju nematerijalne kulture. Izlagao je u zemlji i inozemstvu. Pored toga sudjelovao je i na mnogobrojnim glazbenim projektima u domovini i svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja a trenutačno radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi, rekla je Šaina. Govoreći o svojim radovima, motivima i načinu stvaranja izloženih radova Šuran je rekao:

- Izložio sam eksperimentalne da ih tako nazovem crteže ali to bi više bile neke grafike. Riječ je o jednom procesu u kojem sam na neobičan način, spontano, u kuhinji stvarao ove radove. Dakle ovi radovi su nastali u kuhinji prilikom pečenja i pripreme hrane na onom papiru za pečenje. Kruh, krumpir i raznorazna hrana ostavljaju određeni otisak. Nekako sam već dosta vremena pod dojmom tih nekih suvremenih nutricionističkih filozofija da nije zdravo ovo i ono, pa trebao ovako, pa treba onako, sve šta smo jeli ne valja pa treba nešto novo i onda od kruha kao simbola naše civilizacije ne ostane ništa nego samo neki otisak. Ja sam htio to dokumentirati jer kao sada nije dobro jesti bijeli kruh, samo što ne kažu da je to otrov. Htio sam te svoje krugove koji imaju simboliku zabilježiti i dokumentirati. Kroz cijelo to stvaranje i izlaganje nečega što na kraju krajeva možda i nije neko umjetničko djelo htio sam da se vidi proces nastajanja tih radova koji nisu nastali olovkom, kemijskom ni ugljenom nego su nastali otiskivanjem hrane. Kod oltara smo stavili i špaher jer on zauzima bitno mjesto a unutra je kruh kojeg ćemo ispeći i poslužiti posjetiteljima, rekao je Šuran ispričavši nam svoju suvremenu priču temeljenu na hrani i utjecaju raznih nutricionista, proizvođača hrane i farmaceutske industrije koja sve više utječe na nas pa više ni ne znamo što jedemo.

- Ako nema umjetničke vrijednosti u mojim djelima svakako ima estetske, zaključio je Šuran a zatim je nakon otvaranja ispred galerije narezao i podijelio još topli, mirišljavi kruh ispečen u šporetu koji je mnoge podsjetio na djetinjstvo i svih svojih baka. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum