GALERIJA ALVONA

IZLOŽBA GLORIE SELLAN: Prostori multidisciplinarne i nadarene umjetnice

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Branko BIOČIĆ)

(Branko BIOČIĆ)


Sellan se bavi prvenstveno grafikom, a u svojim radovima često koristi video-projekcije i animacije koje postavlja u prostorne instalacije. Koautorica je nekoliko performansa te scenografija za predstave i glazbene video-spotove

Izložbom "Prostori Spaces" Labinjanke Glorie Sellan u petak navečer otvorena je 27. izložbena sezona Galerije Alvona. Otvarajući izložbu voditeljica Galerije Alvona Alis Šaina je rekla "Gloria Sellan završila je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci te je 2011. stekla titulu magistra likovne pedagogije. Izlaže od 2005. godine, a do sada je svoje radove predstavila na nekoliko samostalnih i više od 40 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se prvenstveno grafikom, a u svojim radovima često koristi video- projekcije i animacije koje postavlja u prostorne instalacije. Koautorica je nekoliko performansa te scenografija za predstave i glazbene video-spotove. Gloria je nadarena multidisciplnarna umjetnica koja je uz izložene radove snimila i video te za njega napisala glazbu", rekla je Alis Šaina.

Vrsni radovi

Pročelnik gradskog odjela za kulturu Borjan Batagelj istaknuo je kako je Gloria nezaobilazna osoba za sve one koji u posljednji desetak godina prate labinsku likovnu scenu.

- Ona pokazuje veliku volju i želju za stvaranjem, ali isto tako i nadarenost. Impresioniran sam kratkom šetnjom u ovom malom galerijskom prostoru pa vjerujem da je ovo samo jedna od stepenica na Glorijinom putu prema većim visinama, rekao je Batagelj. Gloria je zahvalila svima koji su došli na otvaranje njezine izložbe s obzirom na okolnosti, ali i obitelji Šaina da izlaže samostalno u ovom lijepom galerijskom prostoru.

- Ovo je prva izložba ove sezone u galeriji Alvona, ali i moja prva samostalna izložba u Labinu. Imala sam nekoliko samostalnih izložbi u drugim gradovima, a izlagala sam skupno i u Labinu. Naziv izložbe je Prostori jer se bavim propitivanjem prostora i postavljanjem ovih objekata u određene različite prostore, u svakom prostoru drugačije ih postavljam i drugačije izgledaju. Za ovu izložbu te sam objekte nadogradila i jednom video-projekcijom koja je nastala recentno u zadnjih mjesec dana i u kojoj se bavim istom tom tematikom. Važno je pogledati video da bi se dobio taj dojam. Bavim se pozicijom sebe u prostoru, rekla je Gloria Sellan o svom stvaralaštvu, a na pitanje o planovima i željama rekla nam je da želi nastaviti raditi na ovom projektu, ali i započeti nove i raditi paralelno na joj nekoliko projekata. Naravno, prije svega želi da što prije završi ova kriza s koronom kako bismo se svi mogli vratiti normalnom radu i životu.

Ekspresivno

O njoj je Eugen Borkovsky napisao "vrijeme je tzv. postmoderne u kojem je umjetnost izgubila funkciju zadanog prikazivanja. Prisutna je intenzivna umjetnička djelatnost, gdje umjetnik i umjetnost imaju ulogu svjedoka i, iznad svega, aktera sadašnjeg, a nadasve osobnog trenutka. Proživljavanje Glorie Sellan očituje se ekspresivnim činjenjem, bez ustručavanja i nepoštovanjem bilo koje čvrste dosljednosti osim dosljednosti samoj sebi.

Gloria Sellan rođena je 1984. godine u Puli. Nakon završene jezične gimnazije u Labinu te dvogodišnjeg boravka u Veneciji na studiju arhitekture, 2005. upisuje preddiplomski studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Studij završava 2009., a posljednji semestar provodi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Trstu, na studiju DAMS (Discipline di arti, musica e spettacolo). Iste godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci upisuje i diplomski studij, na kojem se usavršava u području tradicionalne i računalne grafike te 2011. stječe titulu magistra likovne pedagogije.

Izlaže od 2005. godine, a do sada je svoje radove predstavila na nekoliko samostalnih i više od 40 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se prvenstveno grafikom, a u svojim radovima često koristi video-projekcije i animacije koje postavlja u prostorne instalacije. Koautorica je nekoliko performansa te scenografija za predstave i glazbene video-spotove.

Od 2017. godine članica je HUIU (Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika). Živi i radi u Labinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater