SKUPNA IZLOŽBA U ALVONI

U povodu 25. obljetnice labinske galerije: SASVIM POSEBAN HRAM UMJETNOSTI I UMJETNIKA

Vinko i Alis Šaina

Vinko i Alis Šaina


"Mi još uvijek živimo u neko kameno doba i zato skidam kapu Alis i Vinku koji su radili Sizifov posao. Dok drugi kupuju automobile i grade vile, oni ulažu u umjetnost pa su napravili i korak naprijed, od galerijske stvorili su i muzejsku djelatnost, jer ovdje postoji veliki fundus umjetničkih radova, kazao je Mladen Lučić

U povodu 25. obljetnice labinske galerije Alvona u petak je svečano otvorena skupna izložba na kojoj su se svojim skulpturama i slikama predstavila 32 istarska umjetnika. Selektor izložbe, povjesničar umjetnosti Mladen Lučić koji je potpisao i postav izložbe rekao je na svečanom otvaranju pred stotinjak ljubitelja umjetnosti da je zahvaljujući bračnom paru Alis i Vinku Šaini prije 25 godina obnovljena crkvica Gospe od Karmela u labinskoj starogradskoj jezgri koja je zatim pretvorena u respektabilnu galeriju.

Neizostavna galerija

- Kada su se 1991. u Hrvatskoj rušile crkve jedna se u Labinu obnavljala i to zahvaljujući bračnom paru Šaina koji je jedan devastirani sakralni objekt pretvorio u mjesto umjetnosti i umjetnika. Tu su u protekla dva i pol desetljeća izlagali mnogobrojni domaći i strani umjetnici zbog čega je Labinu porastao rejting i pretvorio ga u grad kulture i umjetnika, a bez galerije Alvona Labin bi bio nepotpun. Nažalost, još uvijek u Hrvatskoj nemamo tržište umjetnina, a ni porezna politika nije stimulativna za umjetnike i umjetnost. Još uvijek živimo u neko kameno doba i zato skidam kapu Alis i Vinku koji su radili Sizifov posao. Dok drugi kupuju automobile i grade vile, oni ulažu u umjetnost pa su napravili i korak naprijed, od galerijske stvorili su i muzejsku djelatnost jer ovdje postoji veliki fundus umjetničkih radova. Stoga im čestitam na ovom srebrnom jubileju. Ono što je izdiglo Alvonu od niza sličnih galerija je izbor autora koji izlažu, promocija istarske umjetnosti priko Učke te odabir kritičara koji pišu tekstove i sudjeluju u njezinu programu. U takvom okružju, koji se sažeto može opisati kao prijateljsko-profesionalno druženje, iznjedrila se bogata i raznovrsna djelatnost galerije koja je od početka radila na vlastitom fundusu tako da je gotovo svaki umjetnik koji je izlagao ostavio za zbirku barem jedan svoj rad. Zahvaljujući takvom pristupu, Galerija Alvona započela je i svojevrsnu muzejsku djelatnost koju osim zbirke čine vlastita izdanja te opsežna dokumentacija. Međutim, ono što je supružnicima Šaina davalo snagu da ustraju na tom teškom i materijalno neisplativom poslu, koji su dvadeset pet godina permanentno obavljali u zemlji bez umjetničkog tržišta i adekvatnih zakona o galerijskoj djelatnosti, svakako je bilo izuzetno pozitivno ozračje oko galerije. Bogato posjećena otvaranja gotovo svih izložbi koja su odisala spontanom i opuštenom atmosferom, intenzivni kontakti i suradnja s umjetnicima, kritičarima i galeristima, prijateljstvo i zajedništvo koje se nastavljalo i opstalo, nezaustavljivo su gurali priču ove male i tople galerije naprijed, zaključio je Mladen Lučić.

Alis prava gazdarica

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić čestitajući na jubileju i izražavajući zadovoljstvo što u Labinu djeluje jedna takva galerija istaknuo je kako je Alis Šaina prava gazdarica koja drži sva četiri kantuna.

- Alis i Vinko su pokazali što zajedno mogu napraviti ljubav i strast. Oni su bili pioniri u starom gradu, pokazali su nešto za što drugi nisu imali hrabrosti. Najveća stvar u svemu je vjernost mnogobrojne publike koja u velikom broju stalno dolazi na njihove izložbe, rekao je Glavičić. Pročelnik županijskog Odjela za kulturu Vladimir Torbica istaknuo je da je galerija Alvona žarište istarske kulture i umjetnosti te zahvalio bračnom paru Šaini na svemu što su učinili u proteklih 25 godina za umjetnost u Istri i poželio im najmanje još toliko uspješnog djelovanja.

- Naša su otvorenja uvijek topla i lijepo posjećena jer zajedno dijelimo emocije koje su važne i umjetnicima koji ovdje izlažu, a što oni primjećuju, rekla je Alis Šaina zahvalivši na dugogodišnjoj potpori Ministarstvu kulture, Istarskoj županiji i Gradu Labinu. Vinko Šaina, njezin suprug i poznati labinski umjetnik bez čije hrabrosti, poduzetnosti i ustrajnosti ne bi bilo ni galerije Alvona, dodao je da Labin ima najbolju publiku u Istri pa i šire, što je pravo bogatstvo.

- To nije slučajno jer Labin je grad umjetnika iz kojeg su potekli Paliska, Kokot, Diminić, Bassani i mnogi drugi poznati istarski umjetnici. Svi su oni, uz mnoge druge domaće i svjetske umjetnike izlagali u Alvoni i Labinu pa je Labin zahvaljujući i tome postao "centar svijeta" u umjetnosti, rekao je Šaina. Nakon ove izložbe iz prvog fundusa galerije Alvona na kojoj su se s po jednim radom predstavila 32 renomirana istarska umjetnika, iduće godine upriličit će se izložba iz drugog dijela fundusa galerije s ostalim hrvatskim umjetnicima, a zatim slijedi treći dio s inozemnim umjetnicima. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini