GRADSKA GALERIJA LABIN

IZLOŽBA LABIN I GOSTI: Nezaobilazno kulturno bogatstvo Labina

| Autor: Branko BIOČIĆ


Zbirka Grada Labina popunjava se ponajviše od 70-ih godina prošloga stoljeća, kada su počele zaista plodne godine za likovnost ovoga grada koje traju još i danas

U ovoj po mnogočemu neizvjesnoj godini koja nas je svih zajedno iznenadila, Gradska galerija Labin ipak je svečano obilježila dan svojega grada. Ove godine umjesto tematskog Labinskog uzleta likovnosti, kojim je trebala biti obilježena velika obljetnica Matije Vlačića Ilirika, jednog od najvećih labinskih imena kroz povijest, upriličena je izložba kojom je ovogodišnjoj publici dozvoljeno da zaviri u dio bogatog likovnog fundusa Grada Labina.

Vrijedna djela

Likovni fundus Grada Labina strpljivo se skupljao gotovo pa pola stoljeća te sabire mnogobrojna vrijedna djela - kako labinskih autora tako i onih koji su kroz godine prošli kroz Labin, bilo to svojom samostalnom izložbom ili nekim drugim oblikom suradnje s Gradom.

Zdravko Milić

Otvarajući izložbu zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada je istaknula da je na otvorenje došla malobrojna, ali vrijedna publika u kojoj je bilo i nekoliko autora čiji su radovi izloženi. Najavila je da će se ove godine odgođeni Labinski uzlet likovnosti s temom o Matiji Vlačiću Iliriku održati iduće godine te da će grad Labin uskoro dobiti kulturnu strategiju kako bi se ovi radovi deponirali na kvalitetan način.

Stefano Soddu

Autorica postava Tea Bičić koja je napravila izbor od 28 umjetnika s tridesetak radova od tristo, koliko se nalazi u Fundusu Grada Labina je, ističući važnost i vrijednost ove izložbe.

- Upravo zbog toga izložba se naziva "Labin i gosti". Postav izložbe suprotstavlja radove nama poznatih i naših, labinskih imena s imenima svjetskoga značaja iz raznih krajeva svijeta, no ponajviše nacionalne likovne scene, čineći tako cjelinu koja nam još jednom potvrđuje snagu labinskih likovnih imena i podsjeća nas na nezaobilazno bogatstvo ovoga grada. Likovnost i galerijska djelatnost u Labinu po mnogočemu su specifične za ovako malu sredinu pa takvu kvalitetu nikada nije viška isticati, pokazati, i njima se prikladno pohvaliti. Ova godina također je 20. godišnjica djelovanja Gradske galerije Labin, pa eto i to Labinu u čast i usprkos svemu.

Značajna imena

Autori koji izlažu, a podsjećam, to je samo jedan mali dio fundusa Grada Labina su: Zdravko Milić, Quintino Bassani, Boris Mardešić, Vinko Šaina, Orlando Mohorović, Karlo Paliska, Vera Kos Paliska, Edo Murtić, Eugen Borkovsky, Renato Percan, Josip Diminić, Mirta Diminić, Mate Čvrljak, Narcisa Adalgisa Škopac, Eugen Kokot, Anessa Alagić Negri, Ivona Verbanac, Sanja Švrljuga Milić, Dubravka Babić, Rosana Zupičić, Emil Bobanović Ćolić, Ljiljana Vlačić, Nives Kavurić-Kurtović, Alen Floričić, Branko Mohorović Ticić, Luisa Valentini, Stefano Soddu, rekla je Bičić pročitavši imena svih autora.

Federika Mohorović Čekada i Tea Bičić

Zbirka Grada Labina popunjava se ponajviše od 70-ih godina prošloga stoljeća, kada su počele zaista plodne godine za likovnost ovoga grada koje traju još i danas.

Zbirka je nastala i obogaćuje se redovitim otkupnim nagrada Labinskog uzleta likovnosti koji traje već 24 godine, radovima koje su autori nakon svojih samostalnih izložbi u Gradskoj galeriji poklonili Gradu ili kroz druge oblike suradnje s gradskom upravom kroz pola stoljeća. Za kraj kolovoza najavljena je izložba labinske umjetnice Davorke Vadanjel.

Rad Nives Kavurić Kurtović

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of