IZLOŽBA U GRADSKOJ GALERIJI LABIN

BANE MILENKOVIĆ: Love plants i Salon cipela

| Autor: Branko BIOČIĆ


To je umjetnik sa stilom i stavom. Iz ovog suženog izbora njegovih radova možemo zaključiti da je riječ o autoru kojemu je važno predstaviti prepoznatljivost motiva, ali tako da otkrije njegovu likovnu bit, znači da ga otkrije iznutra, ispod površine velike prirode, kazala je Branka Arh

- Ovo je još jedna jagoda na torti u Labinu. Uvijek je lijepo u našem gradu pozdraviti ovakva imena hrvatske likovne scene, rekla je voditeljica labinske Gradske Galerije Tea Bičić na otvaranju samostalne izložbe Bane Milenkovića u labinskoj Gradskoj galeriji pod nazivom "Love Plants".

Bolja vremena

Ovoga puta svečano otvaranje održano je na otvorenom, ispred Narodnog muzeja koje se nalazi preko puta Gradske Galerije, a otvarajući izložbu labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada istaknula je da u ovakvim trenucima uvijek treba biti hrabar jer i ovo vrijeme koronavirusa pokazuje koliko je važna i potrebna kultura te izrazila nadu da nas čekaju bolja vremena.

(Branko BIOČIĆ)

Kustosica izložbe Branka Arh, povjesničarka umjetnosti, istaknula je kako je Bane Milenković jedan od najzapaženijih autora aktualne hrvatske likovne scene koji je imao više od 90 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu te više od 130 skupnih izložbi, a dobio je i 12 raznih nagrada za slikarstvo.

- Jako mi je drago da je Bane Milenković ovdje u Labinu, gdje izlaže svoje dvije recentne cjeline, slikarsku "Love plants" i keramičke cipele pod nazivom "Salon cipela". To je umjetnik sa stilom i stavom. Iz ovog suženog izbora njegovih radova možemo zaključiti da je riječ o autoru kojemu je važno predstaviti prepoznatljivost motiva, ali tako da otkrije njegovu likovnu bit, znači da ga otkrije iznutra, ispod površine velike prirode. Kao što naziv kaže, motiv su biljke velikih dimenzija i platna velikih dimenzija koje traže odmak da bi se sagledala kompozicija i osobito svjetlo u bojama koje je glavni element forme, jer svjetlo daje boji i slici život. Na ovoj izložbi ne možemo mimoići salon muških i ženskih cipela, otmjenih, salonskih, maštovitih, duhovitih koje prizivaju osmijeh na licu. Na pitanje zašto baš cipele kao motiv, Bane odgovara da svaki motiv može biti zanimljiv, atraktivan i intrigantan i da zavisi o autorovom pristupu i njegovoj interpretaciji, rekla je Arh.

(Branko BIOČIĆ)

Izložbom "Love plants" u Gradskoj galeriji Labin, Bane Milenković, umjetnik rođen u Novom Sadu koji je diplomirao slikarstvo 1988. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ferdinanda Klumera, prvi se puta samostalno predstavio labinskoj likovnoj publici s 20-ak platna većih galerijskih formata na gornja dva kata galerije, dok je u prizemlju galerijskog prostora izložio male keramike, odnosno radove koji su premijerno bili izloženi 2017. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt pod nazivom "Salon cipela".

Sam motiv

- Jako mi je drago da izlažem u Labinu, u ovom prekrasnom prostoru. Sada smo dosta deficitarni s izložbama pa mi je tim više drago da možemo ljudima dati malo podstreka i poticaja za otvaranjem neke lijepe priče. Mislim da je u ovim vremenima jako bitno da smo uopće organizirali ovaj projekt koji je bio dogovoren još prošle godine. Radi se o mojim recentnim radovima koji su nastali unatrag dvije godine plus ova keramika koja je mali dodatak ovoj izložbi. U ovoj postavi velikog formata "Love plants" jer volim biljke, probao sam pročistiti priču da idem s velikim formatima, s jednom što jednostavnijom decentnom postavom da do izražaja dođe sam motiv, tako i interijer prostora u kojem se to događa. Kada smo se već toliko potrudili, nadam se da će i ljudi doći vidjeti ovu izložbu, rekao je Milenković koji se osim slikarstva bavi i kiparstvom, keramikom i scenografijom, a u javnim prostorima izvedena su tri njegova rada (SRC Mladost Zagreb, Park skulptura Golubinjak i Baduso u Italiji).

(Branko BIOČIĆ)

Milenković, koji živi i radi u Zagrebu, sudionik je mnogobrojnih međunarodnih likovnih simpozija u Francuskoj, Italiji, Sloveniji itd. Njegova izložba u Gradskoj galeriji Labin ostaje otvorena do 11. kolovoza.

(Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini