IZLOŽBA

Fotografije snimljene nakon potresa koji je pogodio Banovinu: IZMEĐU DVA ČEKANJA U ROVINJSKOJ BATANI

Autori fotografija su Miroslav Arbutina i Daniel Pavlić, a izložbu je moguće razgledati do 11. srpnja

| Autor: Aleta BRATTONI


Posjetitelji rovinjske Galerije Batana mogu razgledati izložbu fotografija snimljenih nakon razornog potresa koji je pogodio Banovinu.

Otvorenje ove izložbe simboličnog naslova "Između dva čekanja" upriličeno je u subotu, a gostovali su i autori fotografija, Miroslav Arbutina i Daniel Pavlić.

Neizvjesnost

- Fotografirao sam rat u Hrvatskoj, vidio svega i svačega, ali potres u mom gradu je bio nešto sasvim drugo. Potres me zatekao na ulici, ispred Foto galerije. Imao sam fotoaparat sa sobom jer sam fotografirao kuću prijatelja, koja je nastradala od potresa dan ranije. Nakon prvog šoka, počeo sam fotografirati, ali nisam napravio više od 20 fotografija.

Jednostavno nisam mogao. Šok i strah na licima mojih Siščana, moj razrušeni grad. Tek nakon tjedan dana, odlučio sam da ta katastrofa mora ostati zabilježena. Negdje u isto vrijeme počeo sam fotografirati i za Ministarstvo kulture. Oni koji nisu osjetili ovakvu katastrofu, vjerojatno pomisle da je najgore gubitak kuće, međutim nije. Meni je najgore bilo očekivanje novog potresa, to vrijeme neizvjesnosti između dva udara, o potresu je rekao autor Arbutina koji se fotografijom bavi gotovo 35 godina, a najveći je dio proveo kao fotoreporter.

Fotografija Miroslava Arbutine

Njegova su djela objavljivana u brojnim domaćim i inozemnim tiskanim medijima i agencijama.

Osim toga, 1999. godine s grupom sisačkih fotografskih entuzijasta osniva Foto klub Siscia obscura, čiji je predsjednik.

Nadalje, zbog kroničnog nedostatka mjesta za izlaganje, 2008. godine pokreće Foto galeriju na otvorenom, a već godinu dana kasnije i Foto galeriju Siscia obscura, u kojoj je do danas održano više od osamdeset izložbi profesionalnih i amaterskih fotografija, deseci stručnih predavanja renomiranih fotografa i mnoge fotografske radionice.

Uradak Danijela Pavlića

Osnovao je i Centar za stare fotografske procese "Atelier Siscia". Nedugo nakon toga Ministarstvo kulture stare fotografske tehnike stavlja na popis Nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, a Foto klub Siscia obscura kao njihovog nosioca.

Uz sve to, Arbutina je dvaput proglašen najboljim fotoreporterom Sisačko-moslavačke županije, zatim počasnim članom ULUPUH-a, a dobitnik je i Godišnje nagrade grada Siska za 2019. godinu za kulturni doprinos gradu, te nagrade "Tošo Dabac".

Potencijali Pounja

Impresivnu biografiju ima i autor Daniel Pavlić, Siščanin poznat po antinuklearnim stavovima, koji je prvi u Hrvatskoj pokrenuo aktivnosti protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Potencijale Pounja promovira putem raznih volonterskih kampova i oživljavanja tradicionalnih kulturnih i turističkih manifestacija te rada s djecom i mladima.

Radio je u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku kao voditelj filmskih djelatnosti, dok trenutno radi u udruzi KAS u Sisku kao voditelj EU projekta za aktivniji život umirovljenika.

Fotografija Danijela Pavlića

U Hrvatskoj Kostajnici vodi udrugu EKS – Ekološko-kulturnu scenu, organizator je PRESS film festivala, Smaragdnog eko film festivala, jedinstvenog putujućeg festivala filmova o zaštiti okoliša, te revije dokumentarnog filma Fibula u Sisku.

Aktivistički rad u lokalnim sredinama opisao je u knjizi "Priča iz Smaragdne doline".

Spomenimo i da je član Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog dizajnerskog društva, te Društva hrvatskih filmskih djelatnika.

- Potres je otkrio zaboravljenu Baniju koja je posljednjih tridesetak godina bila zanemarena i od države i od političara. Budući da sam i prije potresa često pisao reportaže o "mrtvim selima", odmah sam priskočio tim ljudima koji su ostali bez krovova i zidova. Osim humanitarne pomoći trebala je i psihološka podrška, jer Banija treba hitno mentalnu revitalizaciju. Svaka fotografija nastala u ovih posljednjih četiri mjeseca ima svoju priču, a zahvalan sam jer su upravo te fotografije pobudile u ljudima onu humanost koja je rezultirala konkretnoj akciji, na potres se osvrnuo Pavlić.

Izložbu će biti moguće razgledati do 11. srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum