GALERIJA CVU BATANA

"YAYA IN WONDERLAND" ANE LORENCIN: Poetična, nadrealna, moderna fotografska bajka

Ana Lorencin odlično barata baroknim shemama svjetla kojima su Vermeer, Rembrandt i Caravaggio stvarali mističan i mračan ambijent s kojom se sva pažnju prenosi na sam subjekt. U moderno vrijeme i u suvremenoj fotografiji nalazimo točke jednakosti s radovima autora kao što je Guy Bourdin, ili s Erwinom Olafom, nizozemskim autorom poznatim po nadrealnim situacijama i interpretacijama starih nizozemskih slikara, istaknuo je kustos izložbe Đani Celija

| Autor: Maja ČERLJENKO
Model na svim fotografijama je Zara Buždon, Anina nećakinja (Snimila Ana Lorencin)

Model na svim fotografijama je Zara Buždon, Anina nećakinja (Snimila Ana Lorencin)


Ana Lorencin, višestruko nagrađivana fotografkinja iz Medulina, portretistica i konceptualna umjetnica, nakon izložbe "Yaya in Wonderland" u ožujku u galeriji HUIU u Puli, svoj je postav predstavila u Galeriji CVU Batana u Rovinju. Konceptualna fotografkinja i vrsna stvarateljica portreta Ana Lorencin prošli je petak, uz kustosa Đanija Celiju i Ermana Bančića, povela rovinjsku publiku u jedan od svojih fotografskih svjetova.

Predanost detaljima

- Ima dana kad šetajući ulicama gradova, a može nam se dogoditi bilo gdje, na svim kontinentima, naletimo na prizor u kakvom izlogu, balkonu, ili na fasadi koji nas na prvi pogled otme, onda zbuni, možda i šokira, a potom razveseli, umiri i na kraju nasmije. Upravo taj efekt doživjeti ćete na fotografijama Ane Lorencin iz serije "Yaya in Wonderland", jednu modernu bajku protkanu suptilnim podpričama u kojima će svaki gledatelj pronaći kakav detalj za sebe, možda iz svojeg djetinjstva, ili bliže prošlosti, te će na kraju rastegnuti osmijeh od uha do uha, ali direktno iz srca, ističe Đani Celija. Napominjući da fotografije većih formata ugodno izvode publiku iz pandemijskog svijeta i dozvoljavaju traženi odmak od zbilje, on naglašava: "Skoro pa s opčinjenom predanošću svakom detalju na fotografiji Ana nam ne dozvoljava da se udaljimo od njene početne priče, te nas čvrsto vodi kroz svaku scenu vješto izbjegavajući zamke kiča."

Foto

Model na svim fotografijama je Zara Buždon, Anina nećakinja.

- Energija između autora i modela u ovom slučaju prelazi uobičajeni obrazac model-fotograf. Ogromna povezanost između njih postoji od samog Yayinog rođenja te ona ima puno povjerenje u svoju kreativnu tetu s kojom se godinama igra, otvoreno se prepušta da je transformira te zajedno stvaraju samo njihov svijet i zasigurno materijal za prepričavanja u "stare dane". Takva se povezanost ozbiljnom fotografu dogodi možda par puta u profesionalnom životu, i to ako ima sreće. Ukoliko fotograf to pametno iskoristi, vrhunski je rezultat neizbježan, kao što je u ovom slučaju, objašnjava Celija, vjerojatno, poučen i osobnim iskustvom.

Dobitnica fotografskih nagrada

On ukazuje i na majstorsko svjetlo, utjecaj doba baroka i autore koji su utjecali na rad autorice.

- Ana Lorencin odlično barata baroknim shemama svjetla kojima su Vermeer, Rembrandt i Caravaggio stvarali mističan i mračan ambijent s kojom se sva pažnju prenosi na sam subjekt. U moderno vrijeme i u suvremenoj fotografiji nalazimo točke jednakosti s radovima autora kao što je Guy Bourdin, ili s Erwinom Olafom, nizozemskim autorom poznatim po nadrealnim situacijama i interpretacijama starih nizozemskih slikara.

Foto

Ana Lorencin i Đani Celija

U vremenu banalnih, teških i već stoput viđenih fotografija Anine su fotografije melem na ranu. One su osvježenje i ispunjenje svima potrebne vizualne gladi te nas kroz duhovitost, intelekt i šarm lansiraju u poetičnu i nadrealnu bajku, zaključuje Celija.

Ana Lorencin, autorica je više samostalnih i mnogo skupnih izložbi, humanitarnih akcija i dobitnica nagrada na foto natječajima. Njenu izložbu u rovinjskoj Galeriji CVU Batana na adresi Trg brodogradilišta 2 može se razgledati do 3. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter