IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ANNE GASPOTIĆ U ROVINJU

ONE SIZE BEAUTY Đani Celija: Annina je izložba vjetar u leđa svim ženama na putu ka rušenju stereotipa

Postav donosi seriju od 41 fotografije portreta različitih žena s temom "body positivity" - (pozitivnost tijela). Riječ je o pokretu čiji je cilj osvještavanje žena o vlastitom tijelu i rušenju nedostižnih stereotipa koje im nameće modna i beauty industrija. U projektu "One size beauty", u namjeri da pokaže različitost tih žena, Anna Gaspotić je napravila "One size" haljinu i odlučila fotografirati sve žene u identičnim uvjetima, a odabrana crvena haljina pristaje svakoj ženi, njenom tijelu, njenim oblinama

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Jedan od portreta s izložbe "One size Beauty" Anne Gaspotić

Jedan od portreta s izložbe "One size Beauty" Anne Gaspotić


"One size Beauty" naslov je samostalne izložbe fotografija Anne Gaspotić, a kojom se ova umjetnica iz Pule do 31. kolovoza predstavlja u Photo art galleryji "Batana" Centra za vizualne umjetnosti u Rovinju.

Postav donosi seriju od 41 fotografije portreta različitih žena s temom "body positivity" - (pozitivnost tijela). Riječ je o pokretu koji ima za cilj osvještavanje žena o vlastitom tijelu i rušenju nedostižnih stereotipa koje im nameće modna i beauty industrija.

U projektu "One size beauty", u namjeri da pokaže različitost tih žena, Anna Gaspotić je napravila "One size" haljinu i odlučila fotografirati sve žene u identičnim uvjetima, a odabrana crvena haljina pristaje svakoj ženi, njenom tijelu, njenim oblinama.

Kanoni mode

"Kroz povijest ženstvenost je tretirana na različite načine, na žalost, te budimo realni, svi ti načini su imali samo jednu svrhu, zadovoljstvo muškarca pod paravanom produženja vrste i stvaranja potomstva. Ni danas nije puno drugačije koliko god tvrdili da postoji jednakost među spolovima, piše kustos izložbe umjetnički fotograf Đani Celija u katalogu koji prati izložbu.

U analizi kanona mode od 1910. do danas, Celija ističe da 1980. mijenjaju sve, te da do danas traje tendencija u kojoj ekonomija vidi savršenu priliku za veliku zaradu i još više forsira e kanone ljepote, a prati je i procvat estetske kirurgije.

Foto

"Kompleksi manje vrijednosti radi izgleda kod žena nisu bili nikad toliko izraženi. Ta tendencija traje sve do danas. Na žalost frustrirajuće i demotivirajuće, pogotovo s pojavom socijalnih medija gdje su žene na dnevnoj razini bombardirane 'informacijama' o tome kakve bi trebale biti. Stvorila se jedna globalna socijalna tragedija.

Anna Gaspotić sa serijom fotografija 'One size Beauty' baca 'mokar ručnik u lice' takvim stereotipima nametnutim od strane modne, beauty i marketinške industrije. Sama kaže da je sve krenulo iz ljutnje i frustracije nemogućnosti pronalaska odgovarajuće obuće zbog uskih nogu te naglašava da je neodgovarajuća odjeća i obuća problem većine žena danas. S druge strane oznaka 'One size' na haljinama iritira i frustrira žene jer je nemoguće da jedna veličina odgovara svima. No tu se stvorila ideja za serijom fotografija gdje bi bile snimljene žene različitih oblika, konfekcijskih brojeva i visina u istoj haljini, u identičnim uvjetima.

Žena u prvom planu

Anna razgovara sa svojim modelima o ideji samog snimanja i koncepta izložbe te dobiva ogromnu podršku. Žene žele pokazati i vidjeti svoju različitost. Haljina se mora prilagoditi njima, njihovom tijelu, baš onako kako bi trebalo biti. Gaspotić kaže: "Svršena one size haljina za svaku ženu !" S time haljina i njena boja zapravo postaju nebitne, žena slobodna, zadovoljna i samim time sretna jer više ne postoji forsiranje okoline s pričom kakva bi "trebala biti jer okolina to nalaže". U prvi plan dolazi sama žena. Napokon. Onakva kakva je od kad zna za sebe, snažna, poduzetna i sretna bez da žrtvuje svoje tijelo radi okoline te ljepota cvate, buja u tim nepravilnostima, tom zlobnom nazivu koje je društvo dalo jer nepravilnosti ne postoje.

Annina je izložba vjetar u leđa svim ženama pri putu ka rušenju stereotipa te nadajmo se da će uskoro jedino važna biti sreća u svojoj koži, u zdravoj okolini koja nam ponekad izgleda tako nedostižna, ističe Đani Celija.

Anna Gaspotić, portretna je i konceptualna fotografkinja iz Pule. Rođena je 1985. godine, a fotografijom se bavi od 2009. godine. Najprije amaterski, a od 2015. i profesionalno. Pohađala nekoliko fotografskih tečajeva (Fotoklub Format, POU Algebra, Edusplash, Pula) te 2019. položila prekvalifikaciju za fotografa u Prirodoslovno matematičkoj školi u Rijeci. Od prosinca 2019. vlasnica je Studia Lux u Puli. Izlagala je na 26 izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su i četiri samostalne. Dobitnica je više nagrada. Uz ostalo nagrađena je prvom nagradom na foto natječaju Europskog tjedna mobilnosti (2009.), pohvale na festivalu Photodays Rovinj (2010.). Bila je članica žirija na natjecanju mladih tehničara u fotografiji (2011.), finalistica je 1. biennala fotografije mladih u Zadru (2011.), dobitnica prve nagrade na foto natječaju crno bijele fotografije na natječaju Medulinarta (2019.). Radovi su joj objavljivani u časopisima, novinama i portalima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom