GALERIJA CVU "BATANA"

NINA ĐURĐEVIĆ: Fotografije iz međuprostora festivalskih atmosfera

Nina Đurđević, istaknuta predstavnica suvremene hrvatske fotografije, u Galeriji CVU "Batana" predstavit će se fotografskim ciklusom "Festivalska", na kojem radi već petnaestak godina tijekom kojih je službeno fotografirala nešto više od 70 filmskih festivala

| Autor: Aleta BRATTONI
Jedna od fotografija Nine Đurđević iz serije "Festivalska"

Jedna od fotografija Nine Đurđević iz serije "Festivalska"


U izložbenom prostoru Photo Art Gallery Centra vizualnih umjetnosti "Batana" u Rovinju danas u 21 sat se otvara samostalna izložba Nine Đurđević, istaknute predstavnice suvremene hrvatske fotografije na čijoj sceni aktivno djeluje već gotovo dva i pol desetljeća. Autorica će se u Galeriji "Batana" predstaviti fotografskim ciklusom "Festivalska", na kojem radi već petnaestak godina tijekom kojih je službeno fotografirala nešto više od 70 filmskih festivala. Započela je s drugim izdanjem Zagreb Film Festivala, nakon čega su uslijedili i ZagrebDox, potom Motovun Film Festival, Animafest, Fantastic ff, 25 FPS, VOX, DHF i brojni drugi. Nina Đurđević je izlagala samostalno i skupno u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je brojnih pohvala i nagrada, i to u izboru za Hrvatsku novinsku fotografiju za 2010., 2011. i 2013. godinu, te na natjecanju Rovinj Photodays 2009., 2011. i 2013. godine.

"Ovom izložbom želim međutim pokazati izbor 'neslužbenih' fotografija, koje jesu festivalske, ali su nekako 'izmigoljile' i provukle se standardnoj medijskoj selekciji. One ne zadovoljavaju one klasične medijske potrebe - neke su preapstraktne, neke 'nepovezive', a neke možda čak i nejasne. One su iz nekog međuprostora festivalskih atmosfera, obilježene slobodnom formom i osobnom potrebom da pokažu medijsko događanje s jedne druge strane", kazala je Nina Đurđević o svojoj izložbi, koja je osmišljena kao fotografska serija.

Kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout o izložbi, između ostalog, piše: "Na sceni i u ambijentu detalji su za Ninu poput zamki za pogled i njezino fotografsko oko s uzbuđenjem uvijek u njih klizi, pronalazeći u tome mnoštvo atraktivnosti, živosti, često i duhovitosti. S druge strane, beskrajnim mogućnostima intervencija i alternativnih pogleda koji se poigravaju dosjetkom, iluzijom, svjetlom i sjenkama, bojom i glitchom, neuobičajenim ili neočekivanim rakursom te drukčijim kadrom i perspektivom, autorica konstruira jedan poetičan, usporedni festivalski svijet. Svijet re-kreirane medijske stvarnosti, satkan od sekvenci i komentara, od dojmova i značenja. Ono što je u tim naizgled običnim scenama sasvim posebno, njihova je živost u zaustavljenosti. Zaustavljenosti koja je, začudo, puna dinamike i energije te se čini kao da je dovoljan samo treptaj oka da se sve pokrene."

Izložba će se moći razgledati na adresi Trg brodogradilišta 2 do 8. kolovoza u radno vrijeme galerije. Ulaz je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini