Nestalna stvarnost

Izložbom otvorena galerija i prostor za produkciju Novo: Nešto što je Puli sigurno nedostajalo

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Od četvrtka navečer Pula ima još jedan prostor za kulturu jer je u Laginjinoj ulici, odmah do HUIU Bloka i Istarskog narodnog kazališta, preksinoć otvorena Galerija Novo te predstavljena prva izložba, skupni intermedijski projekt »Nestalna stvarnost«. Galerija Novo prezentacijski je i produkcijski prostor koji djeluje u okviru udruge Metamedij, u partnerstvu s udrugama Atanor, Faro11 i Labin Art Express XXI, kao rezultat suradnje neformalne platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti Istre MI plus.

Mikropovijesni trenutak

Kako je rekao Marino Jurcan, predsjednik Udruge Metamedij, ideja za ovaj prostor postoji i na njoj se radi još od 2015. u sklopu platforme Mi plus kada se izrađivala druga kulturna strategija Istarske županije i tamo je identificirana potreba da kulturnjacima nedostaje jedan ovakav prostor. Platforma MI plus nastavila je zagovarati ideju koju je Županija prihvatila. Platforma se uključila u razvoj više strateških dokumenata na razini grada pa su akteri u kulturi izrazili potrebu za višeprodukcijskim i prezentacijskim prostorom pa se Metamedij s partnerima, udrugama Faro11, Atanor i Labin Art Express XXI javili na natječaj Grada Pule koji je taj program odobrio te se Jurcan zahvalio svima koji su ih podržali, posebno se zahvalivši kolegama Marijeti Bradić, Borisu Vinceku i Andrei Vidović koji su par mjeseci radili na pokretanju galerije.

Prisutne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule Emina Popović Sterpin koja je priznala da je uzbuđena jer se ne događa često da otvara nove prostore kulture u Puli pa je cijeli događaj opisala kao »mikropovijesni«.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Grad je prepoznao ovu inicijativu, pomogli smo s pronalaskom i dodjelom prostora, rekla je objasnivši da se u srcu grada stvara jedan mali umjetnički kvart gdje se nalazi kazalište, HUIU Blok, a u očekuje da će se proširiti i u Dom hrvatskih branitelja. »Drago mi je da je ovo upravo galerija za vizualne umjetnosti, pogotovo za interdisciplinarne umjetničke prakse«, rekla je pročelnica.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Vladimir Torbica, nije ostao samo na pozdravima i lijepim željama, nego je najavio da će Županija iduće godine objaviti javni poziv te će kroz godinu dana pratiti jednog mladog umjetnika s 12 do 15 tisuća eura u ostvarivanju umjetničkog djela. Torbica se nada, s obzirom da je Novo galerijski prostor i prostor za produkciju, da će i po tom pitanju surađivati.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Ovaj prostor je nešto što je Puli sigurno nedostajalo i nešto što možemo zahvaliti zagovaranju, koliko god da je dugo trajalo, kazao je Torbica, a posljedica tog zagovaranja i svega što se događalo na Zlatnoj lubenici je i prije spomenuti natječaj. On je izrazio zadovoljstvo što su započeli s Kiblom i Peterom Tomažom Dobrilom što je po njemu znak u kojem smjeru će se ovdje stvari odvijati.

O tome je govorila voditeljica galerije Marijeta Bradić iz Udruge Metamedij.

- Kada smo pokretali galeriju naša vizija je bila da ona postane mjesto susreta mladih i prostor za razmjenu ideja, iskustava, vještina mladih, posebice lokalnih umjetnika. Osim kao izvedbeni, ovaj prostor će djelovati kroz još nekoliko programskih pravaca od konferencija, okruglih stolova, razgovora s umjetnicima, tematskih predavanja i sl., kaže Bradić i dodaje da će funkcionirati i kao produkcijski prostor pa se nadaju da će provoditi i rezidencijalne programe s mladim umjetnicima te edukativne i kreativne radionice. Pored toga, do kraja godine su pripremili nekoliko multimedijskih izložbi i radionica te će surađivati s mladim lokalnim umjetnicima i stručnjacima poput Alexa Brajkovića te kustosica Elene Apostolovski i Irene Borić, što će se realizirati sljedeće godine kroz kuriranje festivala Media Mediterranea.

O programima su govorili i partneri - Noel Mirković u ime Labin Art Expressa XXI, Nela Simić u ime udruge Atanor i Ivana Čehić Rabljenović u ime udruge Faro.

AI generirani autoportreti

Mirković je podsjetio da je LAE djelovao na području Pule sa svojim izložbama a sada konačno ima prostor u kojem djeluje pa će ovdje održati dio programa petog bijenala industrijske umjetnosti, a prije toga će ovdje djelovati rezidencija za taj bijenale. Kako kaže, koliko je upoznat, to je ujedno prvi put da udruge s područja Istre imaju zajednički prostor. Udruga Faro11 iz Rovinja planira ovdje organizirati samostalnu izložbu pobjednika novomedijske izložbe »Grisia Youth«, a pripremaju i natječaj za novomedijsku umjetnost usmjeren srednjoškolcima koje mentoriraju priznati umjetnici, a čekaju ih i novčane nagrade te promocija. Udruga Atanor fokusirana je prvenstveno na rad s galerijama i razvoj njihovih publika kroz konferenciju »Razvoj galerija i izazovi publike«, kroz Reli po galerijama čije će se 9. izdanje održati 4. studenog u Puli. Dugo godina Atanor provodi i ciklus »Samo jednom prvi put« za mlade umjetnike kroz koji pokušavaju mlade kustose naučiti kako da postave svoj prvi projekt od samog početka.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Izložba je dio produkcije organizacije KIBLA iz Maribora, a radove su izložili Nataša Berk, Alice Daeun Kim, Tadej Droljc, umjetnik name, Nika Erjavec, Toni Soprano Meneglejte i Valerie Wolf Gang. Kustos Peter Tomaž Dobrila je predstavio radove koji idu od simulacije s umjetnom inteligencijom praalgi koje žive u oceanima, »ogledala« koje snima kamerom na vrhu i izobličava likove koji se u njemu prikazuju, autoportreta s učitavanjem svojih moždanih vijuga te pomoću umjetne inteligencije nastaju slike koje nikad nisu iste, preko podvodnog grafita i detektora metala do naočale za virtualnu stvarnost koje se mogu koristiti i »šetati« jednom drugom izložbom. Izložba ostaje otvorena do 12. studenog.

Osnovna misija

Kada smo pokretali galeriju naša vizija je bila da ona postane mjesto susreta mladih i prostor za razmjenu ideja, iskustava, vještina mladih, posebice lokalnih umjetnika. Osim kao izvedbeni, ovaj prostor će djelovati kroz još nekoliko programskih pravaca od konferencija, okruglih stolova, razgovora s umjetnicima, tematskih predavanja i sl., kaže Bradić i dodaje da će funkcionirati i kao produkcijski prostor pa se nadaju da će provoditi i rezidencijalne programe s mladim umjetnicima te edukativne i kreativne radionice. Do kraja godine su pripremili nekoliko multimedijskih izložbi i radionica.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter