MEĐUNARODNI USPJESI

Porečki umjetnik Eugen Varzić izlaže u New Yorku i Herceg Novom

Svojim se dojmljivim radovima u maniri hiperrealizma Varzić upravo predstavlja u New Yorku, na 7. godišnjoj izložbi WFA 2023 u Pictor Galery u Chelsea, a uskoro će izlagati u Herceg Novom u Crnoj Gori. Uz to, ovih je dana bio gost predavač u programu "Artist talk" Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Eugen Varzić: "Hive", ulje na platnu 150x150 cm, 2022.

Eugen Varzić: "Hive", ulje na platnu 150x150 cm, 2022.


Eugen Varzić, likovni umjetnik koji živi i stvara u Kukcima kraj Poreča, zasigurno je jedan od najaktivnijih domaćih autora na međunarodnoj ali domaćoj umjetničkoj sceni. Sa svojim se dojmljivim radovima u maniri hiperrealizma upravo predstavlja u New Yorku, a uskoro će izlagati u Herceg Novom u Crnoj Gori. Uz to, ovih je dana bio gost predavač u programu "Artist talk" ( Razgovor s umjetnikom) Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Novi ciklus radova

Naime, na 7. godišnjoj izložbi WFA 2023. (7th Annual WFA Agency Exhibition 2023) u Pictor Galery u Chelsea, New York, Galerija Artelibre iz Zaragoze predstavila je dio autora s kojima surađuje. Među njima je i Eugen Varzić, koji se njujorškoj publici predstavio s dva rada manjih dimenzija iz novog ciklusa, u tehnici ulja na drvu.

- Galerija Artelibre je osnovana 1999. godine, a njen je glavni cilj promovirati i zastupati umjetnost realizma i hiperrealizma, te je organizator raznih likovnih događanja i projekata kao što su ModPortrait, Algo mas que realismo, Tu mejor pintura, te je bliski suradnik MEAM iz Barcelone, objašnjava Varzić.

Eugen Varzić: "Sleepless Angel"Eugen Varzić: "Sleepless Angel"

Najavljuje i da će izlagati u Herceg Novom na tradicionalnom 56. Hercegnovskom likovnom salonu, najstarijoj likovnoj manifestaciji u Crnoj Gori, koja se otvara početkom veljače. Poziv za sudjelovanje uputio mu je ovogodišnji izbornik salona likovni umjetnik Goran Četković. Među ostalim autorima iz regije, Varzić će se predstaviti likovnim radom "Sleepless Angel" koji je prethodno bio izložen u MEAM Barcelona i u Zaragozi. Organizatori navode da će salon predstaviti svojevrsni presjek likovne scene, ne samo s prostora Crne Gore, nego i iz zemalja u okruženju, te smatraju da će u gradskoj galeriji "Josip Bepo Benković" biti izložen najkvalitetniji izbor likovnih radova iz regije.

Suvremene slikarske prakse

U organizaciji Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru Eugen Varzić je bio gost programa "Artist talk" zajedno s Mitrom Matićem, također suvremenim hrvatskim likovnim umjetnikom. Razgovor je moderirao Nikola Zmijrević, asistent Odjela za povijest umjetnosti. Uz predstavljanje njihova individualnog rada te razgovora u kojem su se autori osvrnuli na slikarske prakse, Varzić i Matić su govorili i o poziciji figurativnog slikarstva u sklopu suvremene umjetnosti, umjetničkom tržištu i drugim temama.

Eugen Varzić je 1999. diplomirao slikarstvo na Odsjeku za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci (današnja Akademija primijenjenih umjetnosti). Izlagao je na četrdesetak samostalnih izložbi i na više od stotinu kolektivnih u zemlji i inozemstvu. Vodio je nekoliko umjetničkih projekata i radio na međunarodnim umjetničkim projektima. Usavršavao se u području umjetnosti u Madridu, u radionicama Eloya Moralesa i Antonija

Dva Varzićeva rada na izložbi u Pictor Galery u Chelsea, New YorkDva Varzićeva rada na izložbi u Pictor Galery u Chelsea, New York

Lopeza Garcie. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Hrvatske 2008. godine njegov rad pod nazivom "Eva" (ciklus "Enfer et Paradis") uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe autora Gerharda Habarte. Ista slika uvrštena je u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču.

Uz ostalo, izlagao je u Londonu 2015. godine u organizaciji USEUM, projekta koji predstavlja likovnu umjetnost iz cijelog svijeta i djeluje kao web-platforma za promociju likovnih umjetnosti. Ulazi u finale projekta Figurativas u organizaciji MEAM Madrid 2018. godine, a iste godine sudjeluje na skupnoj izložbi "Algo más que realismo" u Zaragozi, na kojoj se okupljaju ponajbolji suvremeni slikari figurativnog slikarstva iz cijelog svijeta.

Niz godina sudjeluje na dobrotvornim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmovima, ilustracijom, te vodi likovne radionice i podučava buduće studente umjetničkih akademija. Na prvoj TEDPula konferenciji u Istri održao je predavanje pod nazivom "Umjetnost kao disanje". Slobodni je umjetnik, živi i radi u Istri, u Kukcima kraj Poreča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum