LIKOVNI UMJETNIK GOST EMISIJE KOLIBRIS

EUGEN VARZIĆ: Umjetnik koji u svom likovnom izrazu pokušava objediniti mjesto gdje tradicija susreće budućnost

Prevagnuli su portreti jer sam se fokusirao na to da mi kolikogod se šminkamo i uređujemo i farbamo kosu, uvijek taj naš karakter izlazi na lice van. I u biti ja hvatam taj trenutak kada to nešto, taj naš život ispiše naše lice, i hoću samo i isključivo kroz ljudsko lice ispričati jednu priču – da li moju, njegovu ili njezinu..., kazao je Varzić o svojoj fascinaciji portretima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Eugen Varzić

Eugen Varzić


U ovotjednoj emisiji KolibriS, a koja se emitira putem društvenih mreža, pod vodstvom Sonje Švec Španjol gost je bio poznati hrvatski likovni umjetnik Eugen Varzić, koji u svom životu i djelovanju spaja različite dijelove Hrvatske.

Čovjek kao prazna ulica

Između ostalog, Varzić je u emisiji istaknuo da u svom likovnom izrazu pokušava objediniti mjesto gdje tradicija susreće budućnost.

- Uvijek sam fokusiran na čovjeka. Komuniciram od čovjeka prema čovjeku kroz sliku. I prazna ulica je čovjek – čovjek koji nije tamo, kazao je Varzić, te napomenuo da tehnika ulja na platnu najbolje izražava njegove želje i aspiracije.

- Prevagnuli su portreti jer sam se fokusirao na to da mi kao ljudi kolikogod se šminkamo i uređujemo i farbamo kosu, uvijek taj naš karakter izlazi na lice van. I u biti ja hvatam taj trenutak kada to nešto, taj naš život ispiše naše lice i hoću samo i isključivo kroz ljudsko lice ispričati jednu priču – da li moju, njegovu ili njezinu...,odgovorio je Varzić na pitanje voditeljice o fascinaciji portretima.

Na svjetskoj sceni

Eugen Varzić rođen je u Đakovu, osnovnu i srednju školu pohađao je u Slavonskom Brodu, diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a likovno se usavršavao u Madridu, kod Eloyja Moralesa i Antonia Garcie Lopeza. Izlagao je na 40 samostalnih izložbi i više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan, a njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima, te u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta.

Autor je dvije javne skulpture rađene u tehnici mozaika, "Trosjed" i "Konfin", koji su postavljeni u Poreču i murala "Marino Cettina" u Umagu, te "Future Freedom" u Vukovaru.

Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Hrvatske 2008. godine njegov rad pod nazivom "Eva" (ciklus "Enfer et Paradis") uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe autora Gerharda Habarte. Ista slika uvrštena je u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču.

Uz ostalo, izlagao je u Londonu 2015. godine u organizaciji USEUM, projekta koji predstavlja likovnu umjetnost iz cijelog svijeta i djeluje kao web-platforma za promociju likovnih umjetnosti. Ulazi u finale projekta Figurativas u organizaciji MEAM Madrid 2018. godine, a iste godine sudjeluje na skupnoj izložbi "Algo más que realismo" u Zaragozi, na kojoj se okupljaju ponajbolji suvremeni slikari figurativnog slikarstva iz cijelog svijeta. Sudjeluje i u humanitarnim aukcijama slika.

Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i izradom slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka. Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Istri.

Emisija je dostupna na www.youtube.com/watch?v=6bHJuWQr10M&lc=UgzmacWoDWSpZh60F1Z4AaABAg.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater