OSEBUJAN UMJETNIČKI DOGAĐAJ

IZNAD GRADA - izložba slika Eugena Varzića na krovu Hotela Poreč

| Autor: Priredila Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Eugen Varzić i Ivan Matijević - umjetnik i njegov model (Miroslav Dilberović)

Eugen Varzić i Ivan Matijević - umjetnik i njegov model (Miroslav Dilberović)


Prvi puta u svojoj povijesti Hotel Poreč upriličio je otvorenje samostalne Pop Up izložbe likovnog umjetnika Eugena Varzića i to na krovu hotela, jedinstvenoj lokaciji u Poreču, te je cijeli događaj dobio naziv "Iznad Grada".

Novo i drugačije

Likovni umjetnik Eugen Varzić na izložbi "Iznad Grada" predstavio se izborom recentnih radova nastalih za vrijeme lockdowna, odnosno 2020/2021 godine. Uz predstavljanje Varzićevih likovnih radova, nastupili su DJ Marco Grabber i DJ Dražen Dobrila, koji su stvorili glazbenu podlogu za neponovljivi zalazak sunca.

Eugen Varzić objašnjava da je ideja predstavljanja likovnih radova na terasi Hotela Poreč nastala tijekom razgovora s vlasnicom hotela Verom Dugandžić. Neuobičajeno predstavljanje likovnih radova, bitno drugačije od standardnih izložbi, bila je njihova zajednička ideja.

- Veliki odaziv uzvanika, ljubitelja umjetnosti, još jednom potvrđuje da vrijeme provedeno u posebnim uvjetima uzrokovanih pandemijom nije ugasilo želju za događanjima ovog tipa, ističu organizatori te dodaju: "Hotel Poreč planira obogatiti kulturnu scenu grada Poreča budućim projektima koji će se događati na krovu, te će zasigurno na drugačiji način staviti Poreč na kulturnu scenu regije."

Foto i video produkciju "Iznad grada" potpisuje NUNU production iz Pule, a izložbu prate i digitalne brošure o eventu https://fliphtml5.com/uicyb/held i izloženim radovima https://fliphtml5.com/uicyb/izxn

Niz samostalnih izložbi

Nakon iznimno aktivne 2019. godine obilježene nizom samostalnih izložbi, "Iznad Grada" označava nastavak predstavljanja Eugena Varzića i to već u srpnju u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, te u Gradskoj galeriji u Labinu u rujnu 2021. Za 2022. najavljena je velika samostalna izložba u Motovunskoj galeriji Pet kula, kada će bit predstavljena monografija o Varzićevom likovnom radu, koju će potpisati dr.sc. Vinicije B. Lupis.

"Slikar Eugen Varzić posebna je osobenost hrvatske likovne scene, jer je svoj likovni razvoj, odnosno istraživački put usmjerio u drugačijem pravcu. Radi se o izgrađivanju likovnosti suvremenog hrvatskog slikara, na baštini kurentnih likovnih stremljena američkog slikarstva XX. Stoljeća… Ovdje se ne radi o opsjeni – magičnoj potrebi reprodukciji stvarnosti, već o davanju novih značenja osobama i predmetima koji nas okružuju u svojoj svakodnevnici", piše dr. sc. Vinicije B.Lupis.

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na 30 samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte, te surađivao na međunarodnim likovno-umjetničkim projektima. Likovno se usavršavao u Madridu kod Eloy Moralesa i Antonio Garcia Lopeza. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim prostorima. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj. Njegov rad je predstavljen na svim relevantnijim skupnim izložbama u Republici Hrvatskoj kao što su Bijenale slikarstva, Trijenale autoportreta, Trijenale slikarstva – Plavi salon i Trijenale akvarela. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, ilustracijom i izradom slikovnica, vođenjem likovnih radionica… Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter