OHBP

ŽUPANIJSKE ZDRAVSTVENE USTANOVE U LJETNIM MJESECIMA BRINU I O VELIKOM BROJU DOMAĆIH I STRANIH GOSTIJU: Turistima koji ljetuju u Istri na raspolaganju su turističke ambulante u svim većim gradovima

Pomoć liječničkih službi često potraže i brojni gosti, što uzrokuje velike gužve na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Pula. Kako bi OHBP i dalje mogao pružati kvalitetnu skrb, kako građanima Istre, tako i turistima, važno je znati u kojim slučajevima se uputiti na hitni bolnički prijem u bolnicu, a kada i za koje tegobe pomoć treba potražiti na drugim mjestima

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Tijekom turističke sezone, populacija Istre se gotovo udvostručava, što utječe na mnoge segmente života, među kojima je i zdravstveni sustav. Naime, ljeti pomoć naših liječničkih službi često potraže i brojni gosti, što uzrokuje velike gužve na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Pula.

Dežurstva vikendima

Valja podsjetiti kako je Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) otvoren 2013. godine s ciljem unapređenja hitne medicinske službe, kao i zbog činjenice da je dotadašnja hitna služba OB Pula radila u neadekvatnim uvjetima i sa zastarjelom opremom. Sredinom 2020. godine, međutim, trajno je zatvoren hitni medicinski prijem u Mornaričkoj bolnici te je Objedinjeni hitni bolnički prijem otvoren na novoj lokaciji novoizgrađene zgrade bolnice u Zagrebačkoj ulici. Tako se ovdje nalazi hitni prijem za pregled pacijenata (internističke, kirurške, oftalmološke, pedijatrijske, ginekološke, ORL), kao i ambulanta posebnog dežurstva Istarskih domova zdravlja koja radi vikendima i blagdanima.

Objedinjeni hitni bolnički prijem dvaput je seljen (Snimio Danilo Memedović)

Znajući sve to, a upravo kako bi OHBP i dalje mogao pružati kvalitetnu skrb, kako građanima Istre, tako i turistima, važno je znati u kojim slučajevima se uputiti na hitni bolnički prijem u bolnicu, a kada i za koje se tegobe obratiti na druga mjesta.

Dosadašnja praksa ukazuje da velika većina pacijenta ide direktno u bolnicu, odnosno upravo na OHBP, gdje se na osnovi težine njihovog zdravstvenog stanja i ugroženosti života, određuje stupanj hitnoće (trijažne kategorije od I do IV), čime je indirektno određeno i vrijeme čekanja na prijem kod liječnika. Kako bi se izbjeglo dugo čekanje na hitnom bolničkom prijemu pacijenata koji nisu životno ugroženi, a to je trijažna kategorija IV i većina pacijenata trijažne kategorije III, donosimo sve potrebne informacije o alternativnim službama i ispostavama.

Hitna stanja

Županijske zdravstvene ustanove, na temelju ugovornih obveza s HZZO-om, pružaju usluge domaćim i stranim turistima koji borave na području Istarske županije. U slučaju potrebe za neodložnom medicinskom pomoći, turisti ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu pod jednakim uvjetima kao i hrvatski osiguranici, uz uvjet da imaju važeću europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Domaći turisti zdravstvenu zaštitu ostvaruju na temelju važeće iskaznice HZZO-a.

Nova bolnička zgrada u Zagrebačkoj (po novom Santoriovoj) ulici (Snimio Danilo Memedović)

U slučaju hitnih stanja koja ugrožavaju život ili teško narušavaju zdravlje, a u kojima treba uvijek nazvati hitnu medicinsku pomoć na broj 194 su: naglo nastale poteškoće u disanju; gušenje stranim tijelom; zastoj rada srca i disanja; gubitak svijesti; iznenadna bol u prsima; grčevi (konvulzije); otežan govor, slabost ili oduzetost dijela tijela, iskrivljenost lica; ozljede nastale u prometnim nesrećama i ostale iznenadne ozljede poput pada s visine, prostrijelne rane; neuobičajeno krvarenje iz bilo kojeg otvora tijela; opekline; udar električne energije ili groma; pothlađivanje, toplinski udar; utapanje; otrovanje lijekovima, narkoticima, kemikalijama; jaka alergijska reakcija; iznenadno ubrzanje, usporenje rada srca ili nepravilni otkucaji srca; iznenadna i neuobičajena bol (jaka glavobolja, jaka bol u prsima, trbuhu ili leđima); iznenadne promjene ponašanja koje dovode u opasnost bolesnika ili okolinu - pokušaj samoubojstva ili ubojstva.

Hitni bolnički prijem služi ukoliko je pacijent obavio liječnički pregled i upućen je u bolnicu. Opća bolnica Pula svoju djelatnost obavlja objedinjeno na jednoj lokaciji, Zagrebačka 30 (novo Santoriova 24a). Hitna stanja moguće je zbrinuti iz djelatnosti: interne medicine, kirurgije, neurologije, infektologije, psihijatrije, oftalmologije, otorinolaringologije, pedijatrije i ginekologije te dijagnostičkih djelatnosti laboratorija, radiologije i transfuzijske medicine.

Treba napomenuti da neke bolničke djelatnosti nemaju organiziranu službu hitne medicine. To su dermatovenerologija, fizikalna medicina, nuklearna medicina, patologija i citologija.

Sve ostale informacije mogu se naći na stranici www.obpula.hr

*Prilog nastao u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of