NAGLA PROMJENA VREMENA IZAZVALA ZDRAVSTVENE PROBLEME

U 24 sata hitnu pomoć u Istri zatražilo DVOSTRUKO VIŠE PACIJENATA NEGO ŠTO JE UOBIČAJENO

Što se tiče uzroka tegoba u zadnja 24 sata, pacijenti koji su zatražili pomoć, uglavnom su imali tegobe vezane za bolesti srca i krvnih žila, što se može povezati s naglom promjenom vremena, veli dr. Gordana Antić

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)

Ilustracija (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)


- U posljednjih 24 sata imali smo značajno veći broj hitnih medicinskih intervencija, čak 287 pacijenata, odnosno 47 posto više nego li je to uobičajeno. Pored toga, značajan broj pacijenata došao je u naše ispostave, a ne radi se o hitnom medicinskom stanju. Razlog tome je što još ne rade turističke ambulante osim one u Rovinju, rekla je jučer dr. Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, odgovarajući na naše pitanje o velikom broju intervencija.

Otežani uvjeti

Što se tiče uzroka tegoba u zadnja 24 sata, pacijenti koji su zatražili pomoć, uglavnom su imali tegobe vezane za bolesti srca i krvnih žila, što se može povezati s naglom promjenom vremena, veli dr. Antić.

Dodaje također da je broj pacijenata s bolešću Covid, na sreću, manje.

- Od prošle godine radimo pojačano, zbrinjavamo Covid pacijente izvan bolnice. Sudjelovali smo u radu na Covid odjelu OB Pula, te od kraja prosinca 2020. kontinuirano aktivno sudjelujemo na cijepljenju građana. Sad je pred nama rad u turističkoj sezoni kada nam se udvostručuje posao. Uz to se i dalje moramo ponašati kao da su pacijenti potencijalno zarazni, što sve otežava rad, veli doktorica i preporuča svima da se čim prije cijepe, jer će to olakšati život i rad svima nama, veli doktorica podsjećajući na kampanju. #Misli na druge, cijepi se.#

Hitna stanja

Građanima poručuje da Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije služi za spašavanje ljudskih života u Istarskoj županiji i angažiran je u situacijama kada se radi o hitnim medicinskim stanjima.

- Za sva hitna stanja - gušenje, utapanja, bolovi u prsima, prometne nezgode ili moždani udar potrebno je odmah nazvati 194 i reći gdje se nalazi pacijent i o čemu se radi, kako bi prvi raspoloživi tim hitne medicinske službe bio upućen prema pacijentu. Za akutne odnosno kronične tegobe dobro je da se građani obraćaju svojim liječnicima obiteljske medicine, koji ih poznaju i koji će ih sigurno u tim situacijama najkvalitetnije zbrinuti, a hitnu medicinsku službu neće nepotrebno opterećivati, poručuje dr. Gordana Antić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of