PAZINSKE POVIJESNE RUJANSKE ODLUKE

ZRCALO VREMENA: Prvi put u svojoj povijesti narod Istre uzeo kormilo u svoje ruke

| Autor: Robert BURŠIĆ


Ljubo Drndić, član NOO za Istru, čitao je Proglas naroda Istre: "Istra se priključuje matici zemlji i proglašuje ujedinjenje s ostalom našom hrvatskom braćom. Stanimo na branik naše slobode. Ne dajmo je više nikome za živu glavu! Moramo da ostanemo svoji na svome! Budimo disciplinirani i slušajmo upute naše narodne vlasti, naših Narodnooslobodilačkih odbora"

Okružni Narodnooslobodilački odbor za Istru, vrhovni organ revolucionarne vlasti, zasjedanje je zakazao za 13. rujna 1943. u 11 sati u središtu Pazina, u zgradi u kojoj se nalazila komanda karabinjera. Odlučeno je da se sastanak sazove u proširenom sastavu i da osim njegovih članova prisustvuju politički radnici i organizatori ustanka koji se budu našli u Pazinu. Osnovni cilj sazivanja Okružnog NOO-a bio je da se radikalno obavljena smjena vlasti i velika pobjeda narodnooslobodilačkog ustanka ozakoni, a plebiscitarno izraženi zahtjevi većinskog hrvatskog naroda Istre za sjedinjenjem s ostalom hrvatskom braćom pretvore u politički akt.

Ljubo Drndić, autor teksta proglasa

Tako piše sudionik pazinskih povijesnih događaja rujna 1943., Ljubo Drndić, u knjizi "Oružje i sloboda Istre" (1973.).

Podijeljena su zaduženja. Drndić je dobio zadatak da pripremi tekst proglasa narodu Istre kojim bi se odluke o sjedinjenju saopćile javnosti. Istodobno, Joakim Rakovac upućen je na Poreštinu, Mate Štemberga na područje Labina, a Vlado Juričić na Buzeštinu da bi se detaljnije upoznali s tamošnjim prilikama, obavijestili aktiviste NOP-a o značaju sastanka i, ako je ikako moguće, organizatore ustanka doveli u Pazin.

Proglas

Približavalo se podne kad je predsjednik NOO-a za Istru Joakim Rakovac, otvorio vjerojatno najznačajniji sastanak u povijesti naroda Istre. Istaknuo je da je gotovo čitav poluotok oslobođen, da je talijanska fašistička vlast srušena, a naša, narodna, uspješno uspostavljena, da su garnizoni talijanske vojske razoružani, a partizanske čete, bataljuni i komande mjesta formirane. Na osnovi takve revolucionarne akcije najširih slojeva naroda Istre logično je i nužno prekidanje svih dotadašnjih veza s talijanskom fašističkom državom. Hrvatski narod istarskog poluotoka, kojemu se pridružuje i velik dio talijanskih komunista i antifašista, pozvan je da preko svojih ovlaštenih predstavnika, koristeći se pravom na samoodređenje, proglasi sjedinjenje Istre s partizanskom Hrvatskom i novom jugoslavenskom zajednicom koja je izrastala iz oslobodilačke borbe.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter