POMOĆ STARIJIMA

ZAŠTITIMO NAŠE NONIĆE: Samo u Umagu prevaranti su od šest osoba izmamili novac i druge vrijednosti

| Autor: Luka JELAVIĆ
Ilustracija (Cropix)

Ilustracija (Cropix)


Policijska uprava Istarska, Istarska županija, Radio Istra te svi gradovi i općine u Istri, provode projekt "Policija poručuje: zaštitimo naše noniće" s ciljem prevencije prijevara starijih osoba. Uz ostale aktivnosti, u suradnji s Radio Istrom napravljeni su radijski spotovi kroz koje se građane upoznaju s najčešćim oblicima i načinima prijevara, a u suradnji s Istarskom županijom, odnosno općinama i gradovima, održavaju se edukacije osoba starije životne dobi.

Osim toga, policijska uprava napravila je i preventivni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku koji će se distribuirati u ordinacijama obiteljske medicine, ljekarnama, čitaonicama i na drugim lokacijama koje posjećuju starije osobe. Projekt je nedavno predstavljen u Puli, a prvi u nizu edukativnih predavanja održano je u srijedu u Umagu.

U vijećnici Grada Umaga edukaciji su prisustvovali djelatnici Policijske postaje Umag, umaškog Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc", Crvenog križa Bujštine, članovi umaške podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, djelatnici POU "Ante Babić" Umag i Gradske knjižnice Umag te predstavnici udruga koje okupljaju ili se bave aktivnostima usmjerenima ka starijim osobama. Cilj edukacije je dati osnovne informacije o mogućnostima prijevara starijih osoba te mogućnostima njihovog sprječavanja i prijavljivanja, te približiti ovu temu cijeloj javnosti, posebice osobama starije životne dobi.

Zamijećeno je da su starije osobe često žrtve prijevara zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Često takve osobe žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine lažnim prikazivanjem činjenica i predstavljanjem navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Često se prevaranti putem telefona predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici.

- U prošloj godini na području Policijske uprave istarske na štetu osoba starijih od 65 godina evidentirali smo 48 kaznenih djela prijevare i 12 kaznenih djela računalne prijevare. Najviše se radilo o posudbama novca, a starije osobe novac su uglavnom posuđivale osobama koje su upoznale putem društvenih mreža. Također je bilo slučajeva lažnog predstavljanja, prodaje različitih proizvoda po višim cijenama od realne cijene, ali i slučajeva prijevara prilikom trgovine kriptovalutama, rekla je voditeljica poslova prevencije u Policijskoj upravi istarskoj Alica Rosić - Jakupović.

U Umagu je u lani evidentirano šest kaznenih djela prijevara na štetu osoba starijih od 65 godina, a odnosile su se na posudbu novca, lažno predstavljanje, posuđivanje alata i slično.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum