PROMIJENILI MIŠLJENJE

Vojna eskadrila se vraća u Pulu?


Sudbina bivše vojne baze nedaleko Valture koju je Ministarstvo obrane još 2012. godine proglasilo neperspektivnom za vojsku i dalje je neizvjesna. Iako je MORH prije punih šest godina odustao od vojnog aerodroma koji se proteže na 25 hektara, čini se da su promijenili mišljenje te neslužbeno doznajemo da bi ponovno mogli aktivirati vojnu zračnu luku i tako u Pulu vratiti borbenu eskadrilu koju su ne tako davno preselili u vojarnu na zagrebačkom Plesu.

Ovakav obrat najviše bi štetio Istarskoj županiji koja je odmah nakon odlaska vojske, dakle prije punih šest godina, krenula u planiranje nove namjene tog vojnog kompleksa. Tako je i u izmjenama županijskog Prostornog plana traženo da bivša vojna lokacija od "posebne namjene" postane gospodarska zona na kojoj bi u budućnosti zaživjela servisna avioindustrija koja bi privukla razne djelatnosti koje uz sebe vežu visokostručna i dobro plaćena radna mjesta.

Avioindustrija

Plan je bio u Valturu dovesti svjetske ulagače koji bi financirali razvoj avioindustrije u Istri, a u vrijeme prvih pregovora spominjali su se zainteresirani ulagači iz Katara, Kine, Rusije, Italije, Švicarske, Njemačke, pa i Hrvatske, od kojih su neki već i "snimili" cijeli kompleks. Sve je išlo u smjeru da se u bivšoj bazi smjesti servisna avioindustrija putničkih aviona, ali i onih na mlazni pogon, pa i vojnih zrakoplova. I kod izmjene Prostornog plana na toj su se lokaciji spominjale djelatnosti kao što su održavanje i proizvodnja aviona i popratnih dijelova, proizvodnja helikoptera i osnivanje pilotske akademije.

U ovom trenutku Istarska županija nema službenu potvrdu MORH-a o tome što sve planiraju s bivšom vojnom bazom, no načelnik županijske Uprave Valerio Drandić potvrdio nam je da je sve stalo prošle godine i to nakon dugogodišnjih pregovora i usuglašavanja na relaciji Istarska županija-MORH- DUUDI (sada Ministarstvo) te nakon što su u tom procesu i Istarska županija i Općina Ližnjan izmijenile svoje Prostorne planove. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter