galerija Apoteka

VODNJAN: Projekcija filma "Svi sjeverni gradovi" Dane Komljena

| Autor: Mladen RADIĆ
Film "Svi sjeverni gradovi" međunarodno priznatog redatelja Dane Komljena.

Film "Svi sjeverni gradovi" međunarodno priznatog redatelja Dane Komljena.


U sastavu izložbe "Svaka slika postaje datum bez dana. Godina koja više ne obilježava" koja se održava do 26. kolovoza u vodnjanskoj galeriji Apoteka, večeras u 20.30 sati bit će održana projekcija filma "Svi sjeverni gradovi" međunarodno priznatog redatelja Dane Komljena.

Film je smješten u napušten hotelski kompleks koji kroz duge i kontemplativne kadrove bez dijaloga progovara o neispunjenom utopijskom potencijalu prostora koji se ogleda u rastegnutoj vremenskoj dimenziji, napuštenog arhitekturi, okolišu i praznini. Vanjski svijet se pojavljuje i sa sobom donosi priče o drugim vremenima, o gradovima na sjeveru i jugu, o tome kako nešto biva napravljeno. Ovdje se poput digresije pojavljuje prenamijenjeni projekt Međunarodnog trgovinskog sajma u Lagosu.

- U uvodnim dijelovima filma Komljen snima golemi i u velikoj mjeri zapušteni modernistički arhitektonski kompleks u nekoj pustoj ravnici. Po brutalnoj betonskoj modernosti i avangardnim geometrijskim krivuljama kompleks vas uvelike podsjeća na utopijske projekte kakvi su se 60-ih i 70-ih gradili u Jugoslaviji, s jednom jedinom razlikom: proporcijama je nemjerljivo veći. A onda - u nekom trenutku - shvatite da ta sličnost nije slučajna. Labirint zdanja koji vidimo u filmu kompleks je međunarodnog velesajma u najvećem nigerijskom gradu Lagosu, sagrađen 1977. po nacrtu jugoslavenskih arhitekata Zorana i Ljiljane Bojović, Predraga Đakovića i Aleksandra Raševskog. U vrijeme kad je nesvrstani pokret prelazio svoj zenit, koju godinu pred Titovu smrt, taj je velebni kompleks sagradila građevinska tvrtka Energoprojekt iz Beograda, piše između ostalog o filmu Jurica Pavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter