Pulski filmski festival

Rafael je sunce koje se pretvori u noć

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Najcjenjeniji nizozemski redatelj, Ben Sombogaart, režirao je filma "Rafael", a to je manjinska koprodukcija Nizozemske, Belgije, Italije i Hrvatske.

Radi se o drami koja je snimljena prema istinitom događaju, a opisuje težak životni put jednog bračnog para, Nizozemke i Tunižanina. Za vrijeme Arapskog proljeća supružnici odluče otići iz zemlje, međutim suprug ne uspijeva prijeći granicu i razdvaja se od trudne supruge te završi u prihvatilištu za izbjeglice.

Nabil Mallat tumači ulogu Nazira, koji je naglasio da se za takvu ulogu bilo teško pripremiti, jer je nemoguće pripremit se za strahote kroz koje prolazi jedna izbjeglica.

Naglasio je i da je Rafael duša filma. "Rafael je sunce koje se pretvori u noć i strašno ti nedostaje", dodao je.

Antonio Scarpa igra talijanskog policajca koji radi u ilegalnom kampu te kazao je ponešto o svojoj ulozi.

Ana Bulajić Črček, koja je u filmu zadužena za masku, rekla je da je imala puno posla, da bi na najbolji mogući način, a budući da se radi o istinitom događaju bilo je još zahtjevnije, prikazala strahote kroz koje su ti likovi prošli.

Film je sniman u Biogradu, ali i u Vodnjanu i mnogim drugim hrvatskim mjestima koji su vjerno dočarali ulice Tunisa.

"Reži", manjinska koprodukcija o nasilju

Kolovoz je na užarenim ulicama Beograda. Aja, buntovna tinejdžerica, raskida s dečkom Igorom po tko zna koji put. Malo kasnije dok dokoličari s društvom, počne ih maltretirati lokalna banda klinaca i Aja biva ubodena nožem.Između posjete veterinaru zbog sanacije rane i skrivanja nemilog događaja pred mamom, Aja će uskoro biti i pred posebnim iskušenjem – osvetiti se bandi ili se pomiriti s Igorom – i sve to u samo jednom danu.

Film manjinske koprodukcije "Reži" (Srbija, Hrvatska) sniman je na vrućem asfaltu Beograda koji je u filmu imao jako veliku ulogu.

Direktorica fotografije Bojana Andrić naglasila je da su za snimanje tražili manje poznate gradske lokacije, odnosno mjesta na kojima se za vrijeme ljetnih praznika mladi druže i provode vrijeme.

"Nasilje među djecom univerzalna je tema stoga je film i na festivalu u Los Angelesu dobro dočekan", ispričala je Andrić.Glumice Kristina Jovanović i Đurđina Radić snimale su svoju scenu u jednom kadru. Kako je ispričala Jovanović, za nju je to bio velik izazov. "Fenomenalno je koliko se uživite u tu jednu scenu, snimanu u jednom kadru. Ujedno je snimati tako i teže i lakše, jer scena ide u kontinuitetu", zaključila je Jovanović.

Radeći na ulozi najteže joj je bilo pronaći pravi trenutak u kojem će ona jednostavno puknuti, eksplodirati. "Aji, djevojci koju igram, događaju se strašne stvari i ona u jednom trenutku jednostavno pukne", ispričala je Jovanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter