USUSRET MARTINJU

VIŠNJANSKI VINAR MILENKO MATIĆ: "Vinograd traži slugu, a ne gospodara" Vinogradarska sezona uspješno je privedena kraju, GROŽĐE PRETVORENO U MOŠT ČEKA KRŠTENJE

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Vremenske prilike koje su vladale ovog proljeća definitivno nisu išle na ruku nama vinogradarima. Premalo sunca, previše kiše, a bilo je tu i leda i to se donekle odrazilo na kvalitetu uroda. Odnosno, da budem precizan, osjetilo se na urodu ranih sorti grožđa, odnosno chardonnaya kod kojih je led ostavio svoj pečat i trag na kvaliteti, ali i na prinosu. Što se ostalih sorti grožđa tiče godina je, bar što se mene tiče bila odlična, i kamo sreće kad bi i druga bila takva, kaže Matić

  

"Vino i djeca moraju se roditi iz ljubavi", stara je španjolska izreka koju je, bar u ovom njezinom prvom dijelu, vrlo lako dokazati posjetom vinogradu ili vinskom podrumu bilo kojeg od brojnih istarskih vinara. Ljubav i strast s kojima pristupaju svom poslu pozicioniralo je neka od tradicionalnih istarska vina poput malvazije ili terana, na vinske karte velikog broja najboljih domaćih i stranih restorana, te Istru među ostalim učinilo prepoznatljivom i po enološkim užicima s kojima gosti prilikom dolaska mogu sa sigurnošću računati. Ta ljubav prema crvenoj istarskoj zemlji, vinovoj lozi, grožđu i proizvodnji vina već petu, a uskoro i šestu generaciju s jednakim žarom živi u obitelji Matić, u kojoj se ta lijepa vinska priča već više od jednog stoljeća priča i konstantno nadograđuje u malom istarskom selu Baškoti nedaleko Višnjana.

 Tradicija

- Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina tradicija je koja se u našoj obitelji prenosi s koljena na koljeno, i koja se na sreću neće zaustaviti na meni, jer je i moj sin krenuo istim putem i upisao Agronomski fakultet. Ja sam još kao dijete zavolio vinograde i taj posao, međutim rano sam shvatio da ta ljubav i stopostotna posvećenost i jesu jedini način na koji se proizvodnjom vina netko može uspješno baviti, jer kako uzrečica kaže "vinograd traži slugu, a ne gospodara", kaže naš domaćin Milenko Matić, vlasnik obiteljske vinarije u kojoj nastaju i na tržište se plasiraju vina pod prepoznatljivim brendom Vina Matić.

Još jedna vinogradarska sezona usprkos uobičajenim nedaćama uspješno je privedena kraju, a grožđe pretvoreno u mošt koji će već za nekoliko dana na blagdan Sv. Martina zaštitnika vina i vinogradara na brojnim svečanostima biti kršten u mlado vino.

Jedna od "najluđih" svečanosti proslave Martinja, koja se godinama održava upravo u Baškotima, ove se godine zbog najave lošeg vremena, kaže Matić, ipak neće moći održati. "Nažalost zbog najavljene kiše i nemogućnosti da se na terenu na kojem se tradicionalno organizira proslava Martinja podigne šator i osiguraju normalni uvjeti ove smo godine od organizacije morali odustati, no to je samo kratka stanka jer planovi su veliki i obećavam da ćemo se, uz suradnju Općine i kolega vinara, iduće godine vratiti još veći i jači", kaže ovaj višnjanski vinar.

Što se same ovogodišnje berbe tiče ćudljivo i kišno vrijeme koje je Istru zadesilo i tijekom svibnja kao na brojnim drugim poljoprivrednim kulturama, određenog traga ostavilo je i u vinogradima Milenka Matića i ostalih vinara ovog dijela Istre.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater