DIREKTOR HUT-a

VELJKO OSTOJIĆ: "Sezona nije gotova, ali moramo djelovati da spasimo njezin nastavak. Moramo pokazati da stanje nije isto u svim regijama. Mi u Istri imamo bolju situaciju nego Slovenija"

| Autor: Ivor BALEN

"Sezona nije gotova, ali moramo snažno i aktivno djelovati, i to komunikacijom na svim razinama s nama važnim zemljama i diferenciranjem zemlje po županijama, ovisno o epidemiološkoj situaciji", kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Nepovoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj sručila se i na turizam, najplodonosniju gospodarsku granu u zemlji. Nakon što su Talijani uveli obavezno testiranje na koronavirus za sve koji se vraćaju iz Hrvatske, a Austrijanci žestoko upozoravaju svoje građane da ne idu u našu zemlju, posljedice se već osjećaju.

"Nije to egzodus, ali gosti prijevremeno odlaze, pogotovo Talijani i Austrijanci, a broj ulazaka i rezervacija iz tih zemalja je bitno smanjen. U fokusu svih nas koji se bavimo turizmom sad su Slovenija i Njemačka", kaže Ostojić.

Po njemu, hrvatski turizam, ali i cijela zemlja, moraju se usredotočiti na dvije aktivnosti.

"Prva je da pokušamo svim mogućim kanalima, medijski, privatnim poznanstvima i ostalima, uvjeriti naše emitivne zemlje da situacija u cijeloj zemlji nije ista i da se stanje po županijama veoma razlikuje. U tu svrhu imamo i mi HUT-ovu kartu sa stanjem po županijama, koja u tri tjedna ima 100.000 posjetitelja, što pokazuje da ljudima trebaju te informacije. Ovo što je istarska politika napravila je za pozdraviti jer nema razloga da se turizam ne nastavi na područjima gdje je situacija s epidemijom dobra", kaže Ostojić.

Drugi potez, smatra, jest da moramo biti hrabriji u donošenju odluka, odnosno epidemioloških mjera.

"Brojke moramo svesti na ono što Krunoslav Capak komunicira - ispod 50. Malo sam tužan i ljut jer nismo iskoristili šansu koju smo imali na početku ljeta, kad smo imali sjajnu situaciju. Dogodilo se ono čega smo se pribojavali - da smo sami sebi upropastili sezonu. Prije mjesec dana sam baš rekao u intervjuu za Glas Istre - nećemo valjda zbog svadbi i noćnih klubova ugroziti turizam. Tako da ovo što se dogodilo nije bilo neočekivano", kaže Ostojić.

"Do prije mjesec i pol dana Hrvatska je bila najbolja na Mediteranu i to nam je bio glavni adut za sezonu, koja se do sada odvijala iznad svih očekivanja. Ali uspjeli smo doći do toga da nas Srbija stavlja na posebne režime putovanja. Glavni adut smo pretvorili glavni problem", kaže Ostojić.

Dodaje da je problem počeo nekontroliranim ulascima iz trećih zemalja, svadbama i noćnim klubovima.

"Znali smo da su te tri stvari problem, ali nismo ih riješili i danas se nalazimo u situaciji u kojoj se nalazimo. Osim toga, pozivanje građana na savjesno ponašanje je sjajno, ali bez kazni nema pomaka. U Italiji se za ulazak bez maske u trgovinu plaća kazna od 1.000 eura. Samo tako se može riješiti problem", kaže Ostojić i još jednom ponavlja najvažniju stvar, a to je da nije u svim županijama situacija ista.

"Mi u Istri i na Kvarneru imamo bolju situaciju, odnosno manje zaraženih na 100.000 stanovnika nego Slovenija i neka nama važna tržišta".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of