DO PROLJEĆA 2021.

HUT PREDLAŽE VLADI NOVI SET MJERA Veljko Ostojić: Moramo svi zajedno sačuvati radna mjesta u turizmu

| Autor: Duška PALIBRK
Veljko Ostojić (HUT)/Valamarov hotel na otoku Svetog Nikole kod Poreča (Milivoj MIJOŠEK)

Veljko Ostojić (HUT)/Valamarov hotel na otoku Svetog Nikole kod Poreča (Milivoj MIJOŠEK)


Potpuno je izvjesno da će značajan dio turističkih prihoda ove godine izostati. U takvim uvjetima, a zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do idućeg proljeća, kaže Veljko Ostojić, direktor HUT-a

Hrvatska udruga turizma (HUT), koja okuplja najveće turističke kompanije u zemlji, Vladi je uputila novi prijedlog mjera uoči najavljenog novog paketa državne pomoći gospodarstvu. Smatraju to nužnim za preživljavanje ukupnog gospodarstva, ali posebno ističu važnost očuvanja zaposlenosti i poslovnih subjekata u turističkom sektoru koji generira gotovo 20 posto hrvatskog BDP-a, a promet im je potpuno stao, zatvoreni su svi smještajni i ugostiteljski objekti u zemlji i sve je neizvjesnija i glavna turistička sezona. U HUT-u početak normalizacije poslovanja očekuju tek narednog proljeća.

- Moramo svi zajedno sačuvati radna mjesta u turizmu. U ovim uvjetima borbe protiv pandemije uzrokovane koronavirusom potpuno je izvjesno da će značajan dio turističkih prihoda ove godine izostati. U takvim uvjetima, a zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021. Čvrsto podržavamo primarni cilj Vlade iskazan u prezentaciji prvog seta mjera pomoći gospodarstvu, a to je čuvanje radnih mjesta i poslovnih subjekata u ovim ekstremnim uvjetima. Jedino tako možemo napraviti brzi povratak čim se za to stvore zdravstveni i tržišni uvjeti, kaže Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Prijedlog mjera za turizam podijelili su u četiri grupe. Prioritet je očuvanje radnih mjesta do narednog proljeća za što predlažu hitno formaliziranje instituta "radnika na čekanju", što i jest stvarnost za veliku većinu radnika u ugostiteljskoj djelatnosti. Dok su na čekanju, dobivali bi naknadu od minimalno 60 posto neto plaće, što je inače naknada za nezaposlene, a poslodavci ne bi plaćali poreze i doprinose za vrijeme dok radnici ne rade.

Da se porezi i doprinosi te naknade i obvezne članarine, poput komunalne i vodne naknade, koncesije na pomorsko dobro i turističko zemljište i slično, ne plaćaju dok god ugostiteljski objekti ne rade, druga je grupa predloženih mjera. Nakon početka rada objekata, otvaranjem barem polovice kapaciteta, plaćali bi 30-50 posto iznosa spomenutih davanja, što bi, tumače u HUT-u, tvrtkama omogućilo da "prežive te raspolažu sredstvima isključivo za nužno funkcioniranje". Ovakav sustav plaćanja predlažu do 1. svibnja 2021.

- Svi smo svjesni da će ovogodišnji turistički promet biti značajno smanjen i potpuno je logično da se poslodavci oslobode plaćanja takvih poreza. Sama odgoda plaćanja nema smisla, jer je već sada očito da neće postojati mogućnost plaćanja, već treba sačuvati zaposlenost i poslovne sustave do ponovnog početka punog poslovanja, obrazlaže Ostojić.

Treća grupa mjera odnosi se na financiranje likvidnosti i pripremu naredne turističke sezone, stoga HUT predlaže osiguranje bespovratnih sredstava i/ili da se putem HBOR-a i poslovnih banaka osiguraju povoljni krediti za tu namjenu. I četvrta grupa mjera odnosi se na reprogram postojećih kreditnih obveza za sve subjekte kojima je to nužno za poslovni opstanak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini