Program poticanja

Uz potporu Grada otvorena dva obrta dadilja

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Novootvoreni obrt za čuvanje djece "Teta Di-Di" vlasnice Dine Guštin, smješten u selu Defari kraj Pazina, posjetio je ovog tjedna pazinski gradonačelnik Renato Krulčić zajedno sa suradnicima. To je drugi novootvoreni obrt za čuvanje djece na području Pazina koji je otvoren uz subvenciju Grada. Prvi obrt za čuvanje djece "Tončica" vlasnice Jasmine Krizmanić otvoren je u Ulici Jurja Dobrile početkom prosinca. U ta je dva obrta smješteno desetero djece s područja grada.

Podsjetimo, Grad Pazin je pretprošle godine pokrenuo program poticanja "dadiljanja". U suradnji s Obiteljskim centrom Istarske županije i Uredom državne uprave za gospodarstvo bio je izrađen vodič za otvaranje obrta za dadilje koji je objavljen na web stranicama Grada kako bi se zainteresiranima predočila cjelokupna procedura otvaranja obrta za dadilje.

Mjerom potpora omogućila se nabava informatičke opreme, bankarske usluge za obradu kredita, ishođenje dokumentacije za otvaranje obrta te uređenje poslovnog prostora (građevinski, instalacijski i radovi unutrašnjeg uređenja) te nabava opreme i didaktičkog materijala. Ove mjere će se moći koristiti i tijekom 2020. godine. Suradnjom pazinskog i pulskog Pučkog otvorenog učilišta proveden je tečaj za dadilje u pazinskom POU. Iako se očekivalo da će biti zainteresiranih za zakup poslovnog prostora na Starom trgu za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja, na natječaj se nitko nije javio.

Podsjetimo, svakom djetetu s područja Grada o kojem se skrbi obrt za dadilje omogućeno je jednako sufinanciranje boravka, kao i za one u Dječjem vrtiću "Olga Ban" (1.394 kuna). Upis u imenik dadilja ostvarile su tri dadilje na području Grada (od ukupno 12 na području Istarske županije), a za tu je namjenu u gradskom proračunu planirano 400 tisuća kuna u 2020. godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter