BARBAN

Susret kantadura i Smotra maslinovih ulja u sportskoj dvorani Osnovne škole Jure Filipovića


Sutra s početkom u 18 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Jure Filipovića u Barbanu održati će se 11. Susret "Kantajmo i svirimo po staroj užanci", dok je 10. Smotra maslinovih ulja Općine Barban na rasporedu sutra s početkom u 17 sati na istoj lokaciji.

KUD Barban organizator je već tradicionalnog Susreta kantadura na tanko i debelo i svirača na istarskim tradicijskim instrumentima koji će se održati večeras. Susret "Kantajmo i svirimo po staroj užanci" okuplja pjevače i svirače narodne glazbe iz cijele Istre, a brojne nastupe na dosadašnjim susretima ostvarili su i gosti iz drugih nacionalnih manjina i krajeva. Susret je prvotno bio zamišljen kao memorijalno okupljanje pjevača istarskih pjesama u znak sjećanja na Romana Broskvara koji je bio vrstan kantadur i jedan od osnivača KUD-a Barban. Međutim, kasnije je postao manifestacija kojoj je intencija odati svojevrsnu počast svima onima koji su buduće generacije pjevača zadužili svojim radom i djelovanjem na očuvanju autohtonih pjesama i svirki istarskog kraja. Tako susret iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih pjevača i svirača koji nastavljanju njegovati istarsku narodnu glazbu te time promovirati kulturnu i tradicijsku baštinu Istre.

Na istom mjestu, na jubilarnoj 10. Smotri maslinovih ulja Općine Barban, svojim domaćim maslinovim uljima predstaviti 34 izlagača, odnosno maslinara s Barbanštine, a ocjenjivat će se čak 47 uzoraka maslinovog ulja. Ulaz na navedene manifestacije je besplatan. (P. SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum