U organizaciji Obrtničke komore Istarske županije

STRUKOVNA ZANIMANJA Osmaši preplavili gimnazijsku plavu dvoranu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
ilustracija

ilustracija


Cilj promocije bio je pružiti učenicima završnih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima informaciju o mogućnostima nastavka obrazovanja te perspektivi koju pruža odabir strukovnog zanimanja

  

Takozvana plava dvorana bila je premala da primi sve zainteresirane osmaše i njihove roditelje, koji su u srijedu stigli na promociju strukovnih zanimanja u pazinsku Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile. Na susret su predstavnici strukovnih škola iz čitave Istre, uglavnom ravnatelji, predstavili smjerove obrazovanja i mogućnosti kasnijeg zapošljavanja. 

Perspektive obrazovanja i zapošljavanja

Detaljno su tako predstavljeni programi Tehničke škole Pula, Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj i Industrijsko-obrtničke škole Pula.

Cilj promocije bio je pružiti učenicima završnih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima informaciju o mogućnostima nastavka obrazovanja te perspektivi koju pruža odabir strukovnog zanimanja.

Događaj je organizirala Obrtnička komora Istarske županije u suradnji s Udruženjem obrtnika Pazin, srednjim školama koji obrazuju učenike za strukovna i srodna zanimanja u Istarskoj županiji i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Komora naglašava važnost prakse u školovanju, a smatraju i kako je potrebno uravnotežiti broj upisanih učenika s obzirom na potrebe gospodarstva. 

Što žele ili mogu raditi u životu

Stanje na tržištu rada je trenutno takvo da odabir strukovnog zanimanja omogućuje učeniku gotovo sigurno radno mjesto po završetku srednjoškolskog obrazovanja, a ovisno o afinitetima svakog učenika, mogućnost pokretanja vlastitog posla osnivanjem obrta ili poduzeća.

Osim toga, cilj predavanja jest da učenici dobiju odgovore na pitanja što žele ili mogu raditi u životu, koje zanimanje im "leži", što će im pružiti određeno zanimanje, kako izgleda obavljati ga, kakva je konkurencija, kakve mogućnosti za zapošljavanje, napredovanje ili vođenje vlastitog posla u željenim zanimanjima. Na kraju promocije bilo je moguće dobiti odgovore na individualna pitanja, a ponuđeni su i leci pojedinih škola.

Na kraju promocije je Vesna Božac, stručna suradnica za obrazovanje iz Obrtničke komore Istarske županije, objasnila perspektive u sustavu obrazovanja za vezane obrte (Jedinstveni model obrazovanja), te o mogućnostima naukovanja i stipendiranja učenika koji se obrazuju za takva zanimanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter