PULA

ODRŽANA PREZENTACIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA I ŠKOLA: NITKO NE ŽELI U MESARE Traženi su i automehaničari, a keramičare se čeka dulje nego doktora

| Autor: Chiara BILIĆ
CROPIX

CROPIX


CNC operaterima plaća iznosi dvije tisuće eura, a keramičare se plaća 20 eura po kvadratu. Bogdan Komparić je rekao da Pula treba sigurno 30 mesara, a cijela Istra možda i sto. Svim vlasnicima automehaničarskih radnji u Puli nedostaje barem jedan zaposlenik. Ako znate raditi, odmah će vas zaposliti, obećao je Mauricio Doblanović

 

U Puli kronično nedostaje mesara i automehaničara, CNC operateri zarađuju otprilike dvije tisuće eura mjesečno, a keramičari postavljanje pločica naplaćuju 20 eura po kvadratu. Zanimljivosti su to koje su se mogle čuti na promociji deficitarnih strukovnih zanimanja za učenike sedmih i osmih razreda. Dupkom pun pulski Circolo u petak je navečer poslužio kao poprište za prezentaciju obrazovnih programa šest škola. Osnovnoškolce su u svoje učionice pokušali navabiti Industrijsko-obrtnička, Strukovna, Tehnička, Talijanska srednja škola "Dante Alighieri", Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule te Talijanska srednja škola iz Rovinja.

- Najbitnije je da volite ono što ćete izabrati raditi u životu. Nemojte obraćati pažnju na roditelje. Lijepo razmislite što želite, bez obzira na to što vam oni sufliraju, jedan je od dragocjenih savjeta ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole Petra Gavrića učenicima.

Keramičara tražen kao doktor

Upravo je on obznanio da su keramičari vrlo traženi na tržištu rada, pogotovo u Istri.

- Kod keramičara dolazite na red kao i kod doktora, za otprilike tri do šest mjeseci. To je lijep i unosan posao. Za tri godine možete uči na tržište rada, a nakon još tri imate mogućnost postati majstor i imati svoje naučnike, rekao je Gavrić.

Nakon što je Ana Šarčević iz Strukovne škole poručila da u prošlom upisnom roku nitko nije iskazao interes za njihov program izobrazbe mesara, isto je potvrdio i Bogdan Komparić, vlasnik obrta za proizvodnju i obradu "Kompari" iz Pule. Poručio je da trenutno nema naučnika te da je zadnjeg kojeg je imao zaposlio odmah.

- Pula treba sigurno 30 mesara, a cijela Istra možda i sto. To je lijep i unosan posao. Svugdje se traži. Cijela Europa ima veliki interes za mesarima, rekao je Komparić.

Ništa bolja situacija nije niti u automehaničarskim radnjama. Vlasnik autoservisa "Doblanović" Mauricio Doblanović ispričao je da je svoj obrt otvorio već s 21 godinu. Trenutno, otkrio je, zapošljava dva radnika, od kojih je jedan iz Novog Sada jer u Puli nije uspio pronaći kvalificiranu osobu za rad.

- Tko god završi zanimanje automehaničara, sigurno će pronaći posao u struci. Svim vlasnicima automehaničarskih radnji u Puli nedostaje barem jedan zaposlenik, a nekima i više. Ako znate raditi, odmah će vas zaposliti, obećao je Doblanović školarcima.

Uz hotelijersko turističkog tehničara i fizioterapeuta, ravnateljica Talijanske srednja škole Rovinj Ines Venier posebno je predstavila četverogodišnji program medicinskog kozmetičara, koje u Istri nudi samo ta obrazovna ustanova.

- Želim naglasiti da jezik ne smije biti prepreka, naglasila je Venier, a istog je mišljenja i ravnateljica pulske srednje talijanske škole "Dante Alighieri" Debora Radolović. Osim jezične i opće gimnazije te ekonomskog usmjerenja ta škola nudi i program tehničara za računarstvo, CNC operatera i automehaničara. Napomenula je da "Dante Alighieri" izuzetno dobro surađuje s Italijom te da njihovi učenici često u tu susjednu zemlju odlaze na izlete.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter