Sve traženija zanimanja

Povratak strukovnih programa obrazovanja na velika vrata: Čak 68 posto učenika u Istri pohađa strukovne škole!

  Do unazad nekoliko godina bio je nizak interes učenika za upis u trogodišnje strukovne programe, međutim taj se trend mijenja, napominju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
 Strukovna zanimanja sve traženija (Snimio Amir Musemić)

Strukovna zanimanja sve traženija (Snimio Amir Musemić)


Posljednje desetljeće strukovna su zanimanja sve traženija na hrvatskom, ali i europskom tržištu rada. Dokaz za to su brojke učenika upisanih u škole koje nude strukovna zanimanja, koje se pokazuju sve privlačnijima mladima.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u školskoj godini 2022./2023., od ukupno 144.440 učenika srednjih škola, njih 98.444 pohađa strukovno obrazovanje, što čini 68,1 posto učenika.

- Na području Istarske županije od ukupno 6.598 učenika srednjih škola, njih 4.489 pohađa strukovne programe obrazovanja, odnosno 68 posto, ističu iz Ministarstva. Dodaju da je ovih gotovo 70 posto koliko učenika u Hrvatskoj pohađa strukovne programe među najvišim postocima u EU, s obzirom da je prosjek Europske unije 48,4 posto.

- Do unazad nekoliko godina bio je nizak interes učenika za upis u trogodišnje strukovne programe, međutim taj se trend mijenja, napominju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dodaju da je u posljednje dvije godine zahvaljujući reformi, modernizaciji i promociji strukovnog obrazovanja te aktivnijoj suradnji poslodavaca sa strukovnim školama zabilježen porast broja upisanih učenika upravo u trogodišnjim strukovnim programima, ali i u deficitarnim četverogodišnjim programima obrazovanja te petogodišnjem programu medicinska sestra opće njege.

- U školskoj godini 2021./2022. ukupno 9.392 učenika upisala su prvi razred u trogodišnjim programima obrazovanja, dok je u ovoj školskoj godini u prvim razredima trogodišnjih programa obrazovanja upisano 10.092 učenika, što je povećanje za 700 učenika, navode iz Ministarstva.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter