OSIGURANO PREKO MILIJUN KUNA

STIPENDIJE ISTARSKE ŽUPANIJE: Jedan studij ima posebnu prednost da bi se dobilo 2.200 kuna mjesečno

| Autor: Glas Istre
Zgrada Istarske županije (snimio D. MEMEDOVIĆ)

Zgrada Istarske županije (snimio D. MEMEDOVIĆ)


Istarska županija i u akademskoj godini 2020./2021. dodjeljuje studentske stipendije u tri kategorije te je za tu namjenu u proračunu osigurano ukupno 1.261.000 kuna.

Prva kategorija, koja je uvedena prošle godine, odnosi se na studente na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji, čime se želi doprinijeti ublažavanju problema nedostatka liječničkog kadra, prisutnog u cijeloj državi. Naime, kako navodi istarski župan Fabrizio Radin, osim što znatna sredstva ulaže u zdravstvenu infrastrukturu, za što je najznačajniji projekt izgradnja i opremanje nove Opće bolnice u Puli, Županija želi osigurati i medicinski kadar, kariku bez koje se u zdravstvenom sustavu ne može. Jedna od mjera koja se provodi upravo s tim ciljem je dodjela stipendija budućim medicinarima, a župan podsjeća i na Program subvencioniranja kamata za stambene kredite i plaćanje zakupnina za smještaj liječnika i ostalog deficitarnog medicinskog osoblja, za što je u 2021. godini osigurano gotovo milijun kuna.

Natječaj za studente medicine netom je okončan te će se dodijeliti ukupno 25 stipendija u mjesečnom iznosu od 2.200 kuna neto, a isplaćuju se za 10 mjeseci, odnosno od 1. listopada do 31. srpnja. Budući da su stipendije višegodišnje, 13 studenata su pravo na stipendiju ostvarili prijavom na natječaj u akademskoj godini 2019./2020, a preostalih 12 su novi stipendisti. Veći broj studenata studira na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a manji na onome u Rijeci.

Na natječaju za akademsku godinu 2019./2020. bila su utvrđena dva deficitarna zanimanja: doktor medicine i prvostupnik medicinsko-laboratorijske dijagnostike, međutim nije bilo podnesenih prijava studenata za ovo potonje. Na ovogodišnjem natječaju je, stoga, kao deficitarno zanimanje utvrđeno samo ono doktora medicine.

Ugovorom o stipendiranju utvrđena je obveza stipendiste da po završetku studija radi u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija, najmanje onoliko vremena koliko je vremena trajala isplata stipendije. Stipendisti se, dakle, mogu zaposliti u Općoj bolnici Pula, Istarskim domovima zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije ili u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat". Trenutno je 7 bivših stipendista zaposleno na određeno vrijeme u ustanovama čiji je osnivač Istarska županija

Dugi niz godina dodjeljuju se i stipendije redovnim studentima Istarske županije, a na ovogodišnjem natječaju zaprimljene su čak 122 prijave, čija je obrada u tijeku. Dodijelit će se 40 jednogodišnjih stipendija u mjesečnom iznosu od 1.100 kuna, a i one se isplaćuju za deset mjeseci. Kako najavljuju iz županijskog Upravnog odijela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, koji je zadužen za provedbu natječaja, konačna bodovna lista stipendista bit će objavljena sredinom veljače, nakon čega slijedi i potpisivanje ugovora.

Treća kategorija predviđa dodjelu 20 jednogodišnjih stipendija studentima slabijeg imovnog statusa u mjesečnom iznosu 1.100 kuna. Raspisivanje natječaja za navedenu kategoriju očekuje se u drugoj polovici veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum