NAJAVLJENO

SPEKTAKL U SRIJEDU: Tisuću djece iz Pule i okolice pjevat će operu Turandot u Cave Romane

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Cave Romane je mjesto događaja (Snimio Enes Seferagić Enki)

Cave Romane je mjesto događaja (Snimio Enes Seferagić Enki)


Oko tisuću djece, učenika u dobi od 6 do 11 godina iz pulskih osnovnih škola Veli Vrh, Kaštanjer, Giuseppina Martinuzzi, Škole za odgoj i obrazovanje te medulinske OŠ "Dr. Mate Demarina" pjevat će u operi "Turandot" na programu u kamenolomu Cave Romane u srijedu u dva termina - u 18 i u 20.30 sati.

Taj je spektakl predstavljen na jutrošnjoj konferenciji za novinare u prostorima Općine Medulin, a riječ je o projektu Opera in Canto, financiranog iz programa Kreativna Europa.

Operu će moći pogledati isključivo roditelji djece koja nastupaju, budući da zbog prostornih limita kamenoloma i scenskih potreba za izvedbu opere nije moguć prihvat većeg broja publike.

Najava opere Turandot (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Sudionici jutrošnje konferencije za novinare

Sudjelovat će ansambl iz Rima pod vodstvom dirigenta Germana Nerija, a i solisti dolaze iz Rima, dok je zbor sastavljen isključivo od djece.

Opera se, veli Doris Cerin Otočan - koja je prilagodbu "Turandota" za djecu, koju je uradila Nunzia Nigro prevela na hrvatski - pripremala gotovo dvije godine, jer se sve odužilo i zbog pandemije, online nastave i drugog.

No, Cerin Otočan kao i ravnateljice osnovnih škola uključenih u projekt istaknule su veliko zadovoljstvo učinjenim, da je to za djecu nešto posebno, radilo se na satovima glazbenog, s učiteljima glazbenog, onima u produženom boravku, svi su sudjelovali i djeca su silno uzbuđena i vesela što će biti dio jedne opere.

- Djeca su tako naučila i što je to opera, što ona kao žanr znači, ali i kako je biti dio opere, naučili su priču o Turandot, ali i o podjeli uloga u operi, zboru, orkestru, kostimografiji, scenografiji. Od veljače do danas probe su se intenzivirale. Imat ćemo dvije izvedbe opere, u 18 sati nastupit će učenici Škole za odgoj i obrazovanje, Veli Vrh i Kaštanjer, a u 20.30 sati iz OŠ dr. Mate Demarina Medulin i Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi". Nadam se da ćemo za neku iduću operu imati veći prostor, primjerice Arenu, da stane i šira publika, a ne samo roditelji, kazala je Cerin Otočan.

Ravnateljice škole kazale su, uz riječi zahvale djeci, roditeljima te svim djelatnicima koji su radili na pripremi te opere, da su djeca jako uzbuđena uoči nastupa i da stalno pjevuše operne arije po hodniku, a ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje Višnja Popović kazala je da joj je drago što i među njihovim učenicima ima onih koji su vrlo talentirani za pjevanje.

Narator u operi, koji će povezivati sve cjeline, bit će Šandor Slacki mlađi.

Zadovoljstvo činjenicom da je Općina Medulin uključena u taj projekt izrekao je i načelnik Ivan Kirac.

Turandot je posljednja opera velikoga talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija. Libreto su, surađujući sa skladateljem, napisali Giuseppe Adami i Renato Simoni.

Okrutna kineska princeza Turandot prisiljava svoje potencijalne plemenite prosce da odgovore na tri zagonetna pitanja. Već je mnoge pogubila kad se Nepoznati princ (mladi Calaf), koji skriva svoje ime, beznadno zaljubi u princezu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum