TURANDOT

FOTOGALERIJA / U kamenolomu u Vinkuranu izvedeno slavno djelo Giacoma Puccinija. TISUĆU DJECE PJEVALO ČUVENE OPERNE ARIJE

Svi izvođači, a posebice djeca zaslužuju itekako veliki aplauz, zbog truda i pristupa posve novom iskustvu. Naime, nisu to djeca koja pohađaju glazbene škole, osim pojedinaca, mnogima je to bio prvi susret s glazbom, notama, a da ne govorimo operom. Štogod postali jednoga dana - frizeri, inženjeri, zubari, kuhari, vodoinstalateri, cvjećari - moći će reći - "i mi smo bili dio opere, nekada davno, jedne 2022. godine"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Kamenolom Cave Romane postao je pozornica jedne sasvim drukčije izvedbe opere. Naime, uz pratnju instrumentalnog ansambla iz Rima i vokalnih solista, čak tisuću djece iz pulskih škola te iz one medulinske nastupilo je u čuvenoj operi Giacoma Puccinija "Turandot".

gggg

Uzbuđenja nije nedostajalo, a premda je priprema trajala dugo - zbog korone, lockdowna, nastave malo uživo, malo online, djeca nisu imala toliko vremena za vježbati, nego tek posljednjih nekoliko mjeseci. Zbog toga zaslužuju itekako veliki aplauz, zbog truda i pristupa posve novom iskustvu. Naime, nisu to djeca koja pohađaju glazbene škole, osim pojedinaca, mnogima je to bio prvi susret s glazbom, notama, a da ne govorimo operom. Štogod postali jednoga dana - frizeri, inženjeri, zubari, kuhari, vodoinstalateri, cvjećari - moći će reći - "i mi smo bili dio opere, nekada davno, jedne 2022. godine. Bili smo dio zbora, pjevali čuvene arije".

gg

Riječ je o projektu Opera in Canto, čiji je nositelj Europa in Canto koja ovakve projekte provodi već duži niz godina, a uključenjem Općine Medulin u projekt, ovakav događaj izveden je prvi puta u Hrvatskoj. Cilj provedbe ovoga projekta bio je probuditi interes za operu, približiti operu i lirsko pjevanje djeci, a kroz projekt su educirani i učitelji u nižim razredima osnovnih škola kako bi na jednostavan način i posebne tehnike vodili svoje učenika u procesu otkrivanja opere.

gg

U sklopu projekta djeca od 6 do 11 godina postaju operni pjevači te nastupaju na sceni zajedno sa solistima i ansamblom profesionalnih glazbenika, podijeljenih u dvije izvedbe. U prvoj izvedbi nastupilo je 500 djece iz Škole za odgoj i obrazovanje, Osnovne škole Veli Vrh te OŠ Kaštanjer, dok je 500 djece iz OŠ Dr. Mate Demarina Medulin te Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" nastupilo u drugoj izvedbi.

Scenografija i kostimi za profesionalne soliste i ansambl došli su iz Nacionalne opere Leipzig. Uz to su djeca iz istarskih škola, osim što su bila dio izvedbe, vrijedno izradili i kostime, pa je bio to jedan multidisciplinarni pristup umjetnosti.

Izvedba je bila samo za roditelje, budući da je prostor kamenoloma bio ograničen što se tiče mogućnosti prijema posjetitelja. Opera je izvedena na djeci prilagođen način, u skraćenoj verziji.

gggg

Izvedba opere "Turandot" rezultat je dvogodišnjeg rada Općine Medulin i suradnika na projektu koji su s djecom iz nižih razreda osnovnih škola vježbali i učili izvođenje pojedinih opernih arija, a koordinatorice projekta bile su Doris Cerin Otočan i Mirjana Siladić, dok su s djecom vježbali njihovi nastavnici glazbenog, razredne učiteljice, učiteljice iz produženog boravka.

Talijanska znanstvenica Nunzia Nigro je prilagodila operu za djecu, a taj je libreto na hrvatski prevela Doris Cerin Otočan.

Kroz operu, odnosno tu prilagođenu i skraćenu verziju opere vodio je, u ulozi pripovjedača, poznati pulski glumac Šandor Slacki mlađi. Recimo i da su se među solistima izdvojili pojedini ženski glasovi svojom snagom i čistoćom.

gggg

Nositelj projekta je umjetnička organizacija Europa in Canto, a partneri: Internacionalna mreža konzervatorija iz Belgije, Talijanska državna škola u Madridu, Glazbena udruga Le Piccole Canaglie iz Bruxellesa, Centar Nove Generacije iz Tirane, te uz Općinu Medulin i Nacionalna opera iz Leipziga.

Nazočne je pozdravio medulinski načelnik Ivan Kirac poželjevši djeci puno sreće u svemu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater