REKORDNI BROJ prijavljenih  ŽESTICA

SMOTRA U HUMU Istra u subotu dobiva najboljeg meštra od rakij

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Elvino Prodan i Aleksandar Merlak (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Elvino Prodan i Aleksandar Merlak (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Svi putovi u subotu vode u Hum, najmanji grad na svijetu gdje se u svom 21. izdanju održava smotra istarskih žestica "Domaća rakija je naša medižija". Na smotru specijaliziranu za domaće rakije, proizvedene na tradicionalan način od grožđanog dropa u lambiku, jedinu takve vrste u Hrvatskoj, prijavilo se 35 proizvođača s rekordnih 190 uzoraka rakije u osam različitih kategorija: biska, domaća obična, rakija s travama, medenica, voćni destilat, brinjevača-smrička, voće u rakiji i liker.

Povelje za rakiju i bisku

Žiri je u Humu zasjedao proteklog vikenda, a uz enologe i sommeliere, rakije je ocjenjivalo i pet certificiranih senzornih analitičara u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč. Tko je najbolji meštar od rakij znat će se u subotu na proglašenju nagrađenih. Velike zlatne, zlatne, srebrne i brončane medalje dodjeljivat će se ovisno o kvaliteti rakije, odnosno o broju osvojenih bodova. Posebno će se dodijeliti dvije Velike povelje, jedna za sveukupno najbolju domaću rakiju, a druga za bisku.

Predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak zadovoljan je velikim odazivom proizvođača. Jedan od rekordnih odaziva u novije vrijeme potvrda je da se smotra afirmirala.

- Očekivali smo čak i veći odaziv, ali Udruga proizvođača rakije iz voća - UPRIV, Kneževi Vinogradi bila je spriječena, no obećala je to nadoknaditi iduće godine. Za dolazak u Hum zainteresirane su i destilerije iz Srbije pa bi moguće dogodine napravili nove kategorije, posebno za istarske i posebno međunarodne rakije, najavio je Merlak.

Elvino Prodan, član Udruge Hum, istaknuo je da je humska smotra domaćih rakija dignuta na višu razinu s obzirom na ozbiljnost postupka ocjenjivanja, kao i da su rakije iz godine u godinu sve kvalitetnije.

U Humu uz degustaciju rakije, posjetitelje očekuje bogat eno-gastro program, a za glazbeni dio zaduženi su Duo Fjaka i Ko&Ra band. Program na glavnom trgu vodi Šajeta. U večernjem programu koncert je grupe TBF, a za nastavak druženja zadužen je DJ. Organizator humske smotre je Udruga Hum, a suorganizatori: buzetska Turistička zajednica, Grad Buzet i Istarska županija.

Čašice po 40 kuna

Subotnji program u Humu, postojbini biske, ljekovite kapljice koja se u ovom kutku Istre spravlja po receptu omiljenog svećenika i poznavatelja pučke medicine Josipa Vidaua, počinje u 14 sati otvorenjem smotre i degustacije rakija. U 17.30 sati je proglašenje pobjednika i podjela povelja najboljim rakijama smotre, u 19 sati je worm up uz DJ-a, a u 21.30 sati koncert TBF-a.

Kao i svake godine čašice za degustaciju kupuju se na ulazu po cijeni od 40 kuna, a za sve ostale punoljetne osobe koje ne misle degustirati, ulaz je 30 kuna. Ulaz nakon 19 sati je 40 kuna. Ulaz na manifestaciju moguć je samo uz važeću COVID putovnicu ili uz predočenje važećeg negativnog antigen testa. Za one koji ih ne posjeduju, brzi test moći će obaviti na ulazu u Hum, na dan manifestacije po cijeni od 50 kuna.

Kada se ispuni parking u Humu, osigurat će se parking na livadi ispod Huma i organizirati prijevoz kombijem, najavili su u Udruzi Hum.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum